 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
E:1982/7294
K:1982/12827
T:04.11.1982
- ORMAN NİTELİĞİNİ YİTİRME
- İHYA
ÖZET : Orman Kanunun 1744 sayılı Kanun ile değişen 2. maddesi hükmünce taşınmazın orman dışına çıkartılmış olması o taşınmazın daha öncesinin orman olma niteliğini etkilemez.
Orman dışına çıkartılmadan önceki ihya işlemi zilyed yararına hukuksal sonuç doğurmaz.
(6831 s. OK m. 2)
(766 s. Tapulama K m. 37)
Taraflar arasında tapulama tesbitinden doğan dava sonunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin kanuni süresinde olduğu anlaşıldı, tetkik raporu ve dosyadaki kağıtlar okundu, gereği görüşüldü:
Tapulama sırasında nizalı taşınmaz kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanılarak davacı adına tesbit edilmiştir. Hazine'nin itirazı üzerine komisyonca taşınmazın Hazine adına tesciline, üzerindeki ağaçların zilyede ait olduğunun beyanlar hanesinde gösterilmesine karar verilmiştir. Davacı tesbit nedenine dayanarak dava açmıştır. Mahkemece davanın reddine, taşınmazın zilyet yararına Tapulama Kanununun 37. maddesinin 1. ve 2. fıkrası uygulanmak kaydı ile Hazine adına tesciline karar verilmiş; hüküm, Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
Nizalı taşınmazın 3116 sayılı Orman Kanununa göre, 1947 gününde yapılan orman kadastrosu sınırları içinde kaldığı, ikinci kez 1744 sayılı Yasa uyarınca yapılan incelemede ise, taşınmazın 15.10.1961 gününden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini yitirmiş olduğu belirtilerek 1976 gününde ve tapulama tesbitinden önce orman sınırları dışına çıkarılmış bulunduğu mahkemece yapılan keşif ve uygulama ile saptanmıştır. Bu itibarla öncesi orman olan ve orman sınırları içinde bulunan taşınmazın 27.3.1950 gününden önce yapılan ihya değer taşımaz çünkü Devlet Ormanlarının ihya yolu ile iktisabı olanaksızdır. Arazinin sonradan orman niteliğini kaybetmiş olduğu orman sınırı dışına çıkartılması, yapılan iliya yolu ile iktisabı olanaksızdır. Arazinin sonradan orman niteliğini kaybetmiş olduğu orman sınırı dışına çıkartılması, yapılan ihya işlemine değer verilmesini gerektirmez. Kaldı ki, taşınmaz üzerinde zeytin ağacı dikmek suretiyle bahçe haline getirilmiş olması ihya olarak nitelendirilemez. Mahkemece bu yönler gözönünde tutulmaksızın usul ve yasaya aykırı bir biçimde zilyet yararına Tapulama Kanunun 37. maddesinin 1. ve 2. fıkrasının uygulanmış olması isabetsiz hazinenin temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 766 sayılı Tapulama Kanunun 73. maddesi uyarınca harç alınmasına yer olmadığına 4.11.1982 gününde oybirliğiyle karar verildi.