 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
7. Ceza Dairesi
E:1982/2736
K:1982/3071
T:07.10.1982
- TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDAKİ YASAYA AYKIRI DAVRANIŞ
ÖZET : Gecikme bahanesiyle bakiye dövizin ödenmemesi akte muhalefet sayılacağından sanıkların hukuki yollara başvurmaları ve gerekli önlemleri almaları gerekirdi. Bunu yapmayarak sadece durumu Maliye Bakanlığına iletmiş olmaları kendilerini sorumluluktan kurtarmaz. Olayda mücbir sebebin olmadığı da gözetilmeden beraat hükmü verilmesi doğru değildir.
(1567 s. TPKK. Hk. K.)
1567 sayılı Kanununa aykırı davranıştan sanıklar Tahsin ve Metin haklarında yapılan duruşma sonunda; sanıkların yurda getirmeleri gereken 97.927,73 Dolar'ın yurda getirilmemesi mucbir bir sebep nedeniyle olduğundan bu suçtan beraatlerine, usulsüz çıkış işlemleri yapmak ve reklam seferleri sırasında Türk Parası olarak ücret almak suçu Seri: Vİİ, No: 181 sayılı Tebliğin 1/C maddesi kapsamına girdiğinden, TCK.nun 97. maddesi gereğince buna dair davanın ortadan kaldırılmasına dair (Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 18.12.1981 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi C. Savcısı ve müdahil vekili tarafından süresinde istenilerek müdahil yönünden depo parasıyla şartı yerine getirilen dava evrakı C. Başsavcılığı'nın bozma isteyen 400 sayılı tebliğnamesiyle daireye verilmekle, dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Sanıklar hakkında bir kısım kişileri usulsüz olarak yurt dışına çıkarmak ve reklam parasını Türk Parası olarak tahsil etmek biçiminde tavsif edilen suçlardan açılmış bir dava bulunmadığından bu konuda kurulan hüküm haşiv kabul edilerek bozma sebebi sayılmamıştır. Ancak:
Sanıklara ait.....Ticaret ve Nakliyat Kollektif Şirketi ile Suriye Firmaları arasında yapılan anlaşmalarla Suriye uyruklu hacı adaylarının haç maksadıyla Suudi Arabistana götürülüp getirileceği bildirilmiş ise de otobüslerin hangi gün ve saatte hazır bulundurulacağı tesbit edilmemiştir. Bununla beraber yapılacak hizmetin gereği olarak otobüslerin belli bir zamanda hizmete hazır tutulmasının zorunlu Olduğunu da kabul etmek gerekmektedir. Gerçekten anlaşma tarihinden itibaren yaklaşık bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde işlemler tamamlanmış ve otobüsler sefere çıkarılmıştır. Nitekim bu otobüslerle Suriyeli hacı adayları Suudi Arabistana götürülmüş ve hizmet ifa edilmiştir. Otobüslerin kapasiteden az yolcu ile sefere çıkarılması hususu sözleşmede bu konuya açıklık getiren bir hüküm bulunmaması nedeniyle Suriyeli firmaları ilgilendiren bir konudur. Gecikme bahanesiyle bakiye dövizin ödenmemesi akte muhalefet sayılacağından sanıkların hukuki yollara başvurmaları ve icap eden tedbirleri almaları gerekirdi. Bunu yapmayarak sadece durumu Maliye Bakanlığı'na iletmiş olmaları kendilerini sorumluluktan kurtaramayacağı gibi olayda mucbir sebebin olmadığı da gözetilmeden yazılı olduğu gibi beraat hükmü kurulması,
Yasaya aykırı, müdahil vekili ile C. Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün bu nedenle istem gibi (BOZULMASINA), depo parasının geri verilmesine, 7.10.1982 günü oybirliği ile karar verildi.