 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1982/7876
K: 1982/7932
T: 16.09.1982
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan boşaltma davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde tavzihen tetkiki istemiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Tavzih talebinde bulunan ..... Metal Makina Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi, kiralananın boşaltılması davasında yaptıkları iadeyi muhakeme talebinin reddine dair hükmün onanması hakkındaki Yargıtay ilamının sarih olmadığını ve kiralananın boşaltılması hükmünün kendilerini ilzam edip etmeyeceğinin açıklanmadığını ileri sürerek yargıtay onama ilamının tavzihini istemiştir.
Tavzih, verilmiş bulunan bir hükmün tekrar tetkik olunması için kabul edilmiş bir kanun yolu değildir. Tavzih bir hükmün mühpem olması veya bir birine aykırı fıkraları ihtiva etmesi halinde hükümdeki gerçek anlamın açıklığa kavuşturulması için kabul olunan bir yoldur. Müphem ve gayri vazih olmayan ve mütenakız fıkralar ihtiva etmeyen hükümler tavzih edilemez. Tavzih ile hükümde taraflara tanınan haklar sınırlandırılamaz, genişletilemez ve eğiştirilemez. Tavzih isteyenin bu defada iddia ettiği husus, kiralananın boşaltılması hakkında verilen hükme karşı vaki temyiz dilekçesinde ve iadeyi muhakeme talebine ait dava dilekçesinde aynen istenmiş ve kiralananın boşaltılması ve iadeyi muhakeme talebinin reddi hakkında verilen ilamlarda yerinde görülmemiş ve Yargıtay'ca incelenmesinde de mahalli mahkeme kararındaki gerekçeye atıf yapılarak mahalli mahkemece verilen hükümler onanmıştır. O kadar ki iadeyi muhakeme talebinin reddine dair verilen hükmün incelenmesinde, oylar dağılmış ve onama kararı oyçokluğu ile ittihaz olunmuştur. Bu şekilde ittihaz olunan bir onama kararının, müphem ve gayri vazi ve mütenakız fıkraları ihtiva ettiği kabul edilemez. İadeyi muhakeme nedeni olarak ileri sürülen sebeple hükmün tavzihi istemez. Talep HUMK.nun 455 ve müteakip maddelerinin tatbikini gerektirmediğinden reddi zorunludur.
SONUÇ : Belirtilen nedenlerle tavzih talebinin REDDİNE 16.9.1982 tarihinde oybirliği ile karar verildi.