Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1982/6976
K: 1982/9458
T: 26.10.1982
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan vakıf davasına dair karardavacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, vakıf senedinde yapılan değişikliğin tesciline ilişkindir. Mahkemece değişikliğin diğer bir vakıfla birleşmesine ilişkin olup, vakfın dağılması ve mal varlığının diğer bir vakfı devrini gerektirdiğinden davanın reddine karar verilmiş ve hüküm davacı vakıf vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Davacı T.C. Ziraat Bankası Personeli Yardımlaşma Vakfı 24.12.1981 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında; Vakfın Zerbank Personeli Güçlendirme Vakfı ile birleşmesi için gereken değişikliğin yapılması ve hazırlanması için yönetim kuruluna yetki verdiğini ve bu hususta vakıf senedine geçici bir madde eklediğini birdirerek, bu geçici maddenin tescilini talep etmiştir. Vakıf senedine geçici madde eklenmesine dair değişiklik senedi noterlikçe re'sen tanzim olunmuştur.
Eklenen geçici madde de üyelerin geçici hakları korunmak ve vakıf senedindeki delege ve organların seçimi ile ilgili hüküm ve işleyişin özüne bağlı kalınmak koşuluyla Zerbank Personeli Güçlendirme Vakfı ile birleşmeye ve yeni bir vakıf senedi hazırlamaya ve temsilciler kurulunun onayı ile birleşmeye ilişkin vakfın senedini uygulamaya koyan yönetim kurul yetkili kılınmış ve 4 ay içinde yapılacak genel kurul toplantısında onaylanması gerektiği belirtilmiştir.
İstihdam edilenlere ve işçilere yardım vakıflarında vakfı kuran ve birleşen vakıfların işvereni aynı kimseler olur ve birleşen vakfın personeli işletmede çalışmaya devam ediyorsa, vakfı kuranın menfaatleri sonra bulmuş olmadığından bu vakıfların birleşmesi mümkündür. Zira birleşme halinde her iki vakfın mensupları birer ünite halinde çalışacak ve vakfın gayesi de gerçekleşmeye devam edecektir. Vakıf son bulmamaktadır. Birleşemeye karar alan ve vakıf senedinde değişiklik isteyen vakıf T.C. Ziraat Bankası Personeli Yardımlaşma Vakfı'dır. Birleşilmek istenen vakıf ise Zerbank Personeli Güçlendirme Vakfı bulunmaktadır. Her iki vakıf da Ziraat Bankası tarafından kurulan vakıflardır. Genel Kurul kararında belirtildiği veçhile üyelerin geçici hakları korunmak, vakıf senedindeki delege ve organların seçimi ile ilgili hüküm ve işleyişin özüne bağlı kalınmak şartıyla birleşileceğinden her iki vakıf bir ünite halinde mevcudiyetini muhafaza etmektedir. Kaldıki aksi kabul edilse dahi vakıf senedinin 42. maddesi hükmünce, vakıf sona erdiğinde vakfın mal varlığı Ziraat Bankası personeli tarafından aynı gaye ile kurlmuş bir vakıf varsa ona intikal edecektir. Birleşen her iki vakıf aynı amaçla Ziraaat Bankası ve personeli tarafından kurulmuştur. Bu durumda vakıf senedinde vakıfların birleşmesi hakkında yapılan değişikliğin tescilinde kanuni mani mevcut olmadığından davanın kabulü ile değişikliğin tesciline karar verilmek gerekirken yazılı şekilde red kararı verilmesi, usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün açıklanan nedenle BOZULMASINA, 26.10. 1982 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06
  • Kısmi Kabul ve Kısmi Red Kararından Sonra 3/4 oranından indirimli icra vekalet ücreti 
  • 26.04.2025 09:11


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini