 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1982/3838
K: 1982/7228
T: 05.07.1982
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar bir kısım davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği göşülüp düşünüldü :
KARAR : Dava bir parça taşınmaz mal ortaklığının giderilmesi isteminden ibarettir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş ve hüküm taraflar vekilleri tarafından temyiz olunmuştur.
Davacı (A.A.) 49 parsel sayılı taşınmazın paydaşlar arasında müşterek bulunduğunu ve anlaşamadıklarını ileri sürerek taşınmazın satış suretiyle ortaklığının giderilmesini istemiştir. Diğer davacı (S.E.), (K.K) (M.E.) ve (A.O) taşınmazda kat irtifakı kurulmuş bulunduğunu ve buranın kat mülkiyeti kurulmasına elverişli olduğunu ileri sürerek ortaklığın kat mülkiyeti kurulmak suretiyle giderilmesinin istemişlerdir. Her iki dava birleştirilerek yürütülmüştür.
Binanın kat mülkiyeti kurulmasına müsait olduğu anlaşılmaktadır. Dinlenen bilirkişilerden Yüksek İnşaat Mühendisi (A.K.) ve tapu fen memuru (Ş.G.) kat maliklerinin kat irtifakı kurarak bağımsız bölümler halinde hisselerin kullandıklarını ve kat irtifakı kurulduktan sonra süresinde kat mülkiyeti kurulmasına elverişli olduğunu bildirmişlerdir. Diğer bilirkişi sicil muhafızı (C.M.) ise kat mülkiyeti kurulabilmesi için ilgilisinin müracaatı gerektiğini beyan etmiştir. 634 sayılı kat mülkiyeti kanunun 50. maddesinin son fıkrasına göre tümü kargir olan ve bitmiş bulunan binalarda kat mülkiyeti kurulabilir. Aynı kanunun 10. maddesinin 5. fıkrası gereğince paydaşlardan birinin kat mülkiyeti kurulması ve paydaşlara bağımsız bölümler tahsisi suretiyle ortaklığın giderilmesinin istenmesi halinde hakimin 12. maddede yazılı belgelere dayanarak taşınmazın Kat Mülkiyetine çevrilmesine ve paylar denkleştirilerek paydaşların paylarına tekabül eden kısımların kendilerine tahsisine karar vermesi icabeder. Maddede yazılı (karar verebilir) ibaresinin mahkemece şartların tahakkuku halinde Kat Mülkiyetinin kurulmasına ve bağımsız bölümlerin ortaklara tahsisine (karar verilir) anlamında anlamak gerekir. Kanun koyucunun amacının da buna yönelik olduğu düşünülmelidir. Paydaşlar kanunun 12. maddesinde istenilen belgeleri tanzime yanaşmadıkları takdirde belirtilen şekilde hakimin bu belgeleri tamamlanması icabeder. Bilirkişi (Ö.M.)'nın mütalaası bu bakımdan nazara alınamaz. Kurulan ittifak hakkı da göze önünde tutularak ve paydaşlar talep ettikleri ve anlaştıkları takdirde bağımsız bir bölümün birden fazla paydaşa tahsisi de mümkündür. Bu cihetler gözönünde tutularak Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 10 ve 12. maddeleri gereğince taşınmazın Kat Mülkiyeti kurularak ortaklığının giderilmesine ait belgeler tamamlatılarak bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde red kararı verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün açıklanan nedenle BOZULMASINA, 5.7.1982 gününde oybirliğiyle karar verildi.