 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
5. Ceza Dairesi
E: 1982/1
K: 1982/66
T: 20.01.1982
DAVA : Karısı olan Sacide'yi zorla kaçırmaktan sanık Aydın ve bu suça katılmaktan sanık Kerem'in yapılan yargılamaları sonunda; eylem, özgürlüğü kısıtlama niteliğinde görüldüğünden TCK.nun 179 delaletiyle 180/1, 65/3, 55/3, 59. maddeleri gereğince sanık Aydın'ın 4 sene 2 ay ağır hapis 1.000 lira ağır para cezasiyle diğer sanık Kerem'in 1 sene 4 ay 20 gün ağır hapis, 333 lira ağır para cezasiyle mahkumiyetlerine Aydın hakkında 31. maddenin uygulanmasına dair Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen 20.10.1981 gün ve 1981/209 esas, 1981/203 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi o yer C.Savcısı ve sanık Aydın tarafından istenilmiş ve sanık yönünden şartı yerine getirilmiş ve incelemenin duruşmalı yapılması talep edilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile daireye gönderilmekle dava evrakı incelenerek aşağıda yazılı karar ittihaz olundu:
KARAR : Kamu davasına konu olan olay; Aydın'ın aralarındaki geçimsizlik nedeniyle müşterek haneyi terkederek babasının evine giden ve aleyhinde boşanma davası açan karısı Sacide'yi hükmü temyiz etmeyen diğer sanık Kerem'in yardımıyla babasının evinden cebir ve şiddet kullanmak suretiyle alarak kendi annesinin evine götürmesi ve bir kaç gün geçtikten sonra burada jandarmalar tarafından yakalanmasından ibarettir. Oluş mahkemece de karar yerinde böyle kabul edilmiştir. Bu duruma göre:
Sanık Aydın'ın aleyhine boşanma davası açan ve babasının evine giden karısı ile olan evlilik bağının devamını sağlamak amacıyla işlediği eylemde hürriyeti tahdit kastının bulunmadığı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu'nun 11.6.1956 gün 5/12 sayılı kararında da belirtildiği üzere hürriyeti tahdit suçunun oluşması için özel kastın mevcudiyeti gerektiği ve yukarıda ayrıntılarıyla açıklanan eylemin TCK.nun 478/3. fıkrasına uyduğu ve anılan maddede yazılı suçun ise takibinin şikayete bağlı olup 6 aylık hak düşürücü süre içerisinde şikayetin yapılmadığı gözönüne alınarak CMUK.nun 253. maddesi uyarınca sanıklar hakkındaki kamu davasının düşmesine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması,
Kabule görede:
a) Suça doğrudan katıldığı anlaşılan sanık Kerem'e TCK.nun 64/1. maddesi yerine 65/3. madde ile ceza tayini,
b) Sanık Aydın'ın savunması sırasında sözünü ettiği hırsızlık suçundan olan sabıkalarının araştırılmaması,
SONUÇ : Yasaya aykırı C. Savcısı ve sanık Aydın vekilinin temyiz itirazları ve bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün tebliğname gibi CMUK.nun 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine bozma nedenine göre sanık Aydın'ın (SALIVERİLMESİNE) ve başka suçtan dolayı hükümlü veya tutuklu bulunmadığı takdirde derhal tahliyesinin mahalline telle bildirilmesi için C. Başsavcılığı'na müzakere yazılmasına 20.1.1982 tarihinde oybirliği ile karar verildi.