 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1982/8395
K: 1982/9539
T: 27.10.1982
DAVA : Taraflar arasındaki trafik kazasından doğma maddi ve manevi ölüm tazminatı davası nedeniyle yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı 170000 liranın faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya ödenmesine ilişkin hükmün süresi içinde davalı Adalet Bakanlığı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşuldu:
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir yolsuzluk görülmemesine göre öteki itirazların reddi gerektir.
2 - Davacı (E.) ve (O.), küçük çocukları (F.)'in ölümü dolayısıyle ve (F.) in de olayda 2/8 kusurlu olduğunu ileri sürerek 35.000 er lira maddi ve 35.000 lira manevi davacı (S.)'de kızkardeşi (F.)'in ölümü dolayısıyle 30.000 lira maddi ve 30.000 lira manevi tazminat istemişlerdir. Mahkeme yapılan inceleme sonunda davalı şoför (Z.)nin 4/8 ve ölen (F.)in de 4/8 oranında kusurlu oldukları tesbit edilmiştir. Yine mahkemenin seçtiği davacı anne ve babanın maddi tazminat haklarını hesaplanmış ve sonuçta bunların müstahak oldukları destekten yoksun kalma tazminatının istekten çok fazla olduğu sonucuna varmıştır. Mahkemece istek aşılmayacağından söz edilerek davacı (E.) ve (O) yararına 35.000'er lira maddi tazminatı hüküm altına aldığı gibi her üç davacının da manevi tazminat isteklerine aynen hükmetmiştir. Aynı ana ile babanın 35.000'er liralık maddi tazminat istekleri kızları (F.)'in 2/8 kusurlu olduğu esası benimsenerek ileri sürülmüştür. Mahkemenin seçtiği bilirkişi ise (F.)'in kusurunun 4/8 olduğunu tesbit etmiştir. O halde her iki davacının maddi tazminat olarak istedikleri 35.000'er liradan (F.)'in artan 2/8 kusuruna isabet eden miktar kadar daha indirilmek gerkirken, Mahkemenin isteğinin 35.000 lira olduğundan söz ederek her iki davacı ana ve baba yararına 35.000'er lira maddi tazminata hükmetmiş olması isteğin aşılması niteliğinde olup usulün 74. maddesi hükmünce bozmayı gerektirir.
3 - Davacılar (F.)'in 2/8 kusurlu olduğunu ileri sürerek manevi tazminat istemiş bulunmalarına, sonradan (F.)'in kusurunun 4/8 olduğunun anlaşılmasına ve manevi tazminatın miktarının takdiri sırasında olayın gerçekleşme biçiminin de nazarı dikkate alınması gerekmesine göre davacıların manevi tazminat isteklerinden (F.)'in artan kusur oranı dikkate alınarak uygun bir miktarın indirilmesi suretiyle manevi tazminatın takdir edilmesi gerekirken bu isteği de aynen hüküm altına alınmış olması aynı nedenle usule aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın 2 ve 3. bentlerde gösterilen nedenlerle temyiz den davalı Adalet Bakanlığı yararına BOZULMASINA, davalı Adalet Bakanlığının diğer temyiz itirazlarının 1. bentte gösterilen nedenle reddine 27.10.1982 gününde oybirliğiyle karar verildi.