 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E:1982/6047
K:1982/6788
T:01.07.1982
* ÖZET:Bir kamu tesisinin gerek yapılmasındaki ve gerekse kullanılması ya da muhafazasındaki kusurdan doğan zararlar, idari karar ve eylemden doğan zararlar niteliğindedir. Bu zararların ödetilmesi isteği, tam kaza davasının konusunu oluşturur. Bu davaların idari yargı yerinde açılması gerekir.
(2577 s. EYUK m. 2)
(YİBK., 11.2.1959 gün ve 17/15 s.)
Taraflar arasındaki destekten yoksun kalma ve manevi tazminat davası nedeniyle yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı Abdullah ve Fatma hakkındaki davalar yönünden karar verilmesine yer olmadığına, 290.151 liranın faiziyle birlikte davalı İstanbul Belediyesi'nden alınarak davacılara ödenmesine davacının fazla isteği ile belediyeden gayri davalılar hakkındaki davasının reddine ilişkin hükmün süresi içinde davalılardan İstanbul Belediyesi avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine; tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi gereği konuşuldu:
Bir kamu teşekkülü tarafından kamu yasaları hükümlerince yapılmış olan tesislere bakma ve o tesisleri kullanma yükümlülüğü, yine kamu yasalarından doğan bir yükümlülüktür. 0 halde, anılan nitelikte ki bir kamu tesisinin gerek yapılamasındaki ve gerekse kullanılması ya da muhafazasındaki kusurdan doğan zararlar, idari karar ve eylemden doğan zararlar niteliğinde bulunduğundan; 11.2.1959 gün 17/15 sayılı İçtihadı Birleştirme kararının II. bendi hükmünce, bu zararların ödetilmesi isteği, tam kaza davasının konusunu oluşturduğundan, bu davaların 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 2. maddesi hükmünce İdari yargı yerinde açılması gerekir.
Temyize konu edilen olayda davacıların yakını Salih şoförlüğünü yaptığı normal yüklü kamyon!a Kartal Çeşme Başındaki yoldan geçerken zeminin altında bulunan ve Kartal Belediyesi'nce üstü ferine aykırı olarak kapatılan kuyu kapaklarının çökmesi sonucu kuyuya düşüp ölmüş olması nedeni ile tazminat istenildiğine göre dava dilekçesinin Yargı yolu bakımından reddine karar verilmemiş olması bozmayı gerektirir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın gösterilen nedenle (BOZULMASINA), bozma nedenine göre öteki hususların incelenmesine şimdilik yer olmadığına ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 1.7.1982 gününde oybirliği ile karar verildi.