 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1982/3284
K: 1982/3922
T: 19.04.1982
DAVA : Taraflar arasındaki haksız fiilden doğma tazminat davası nedeniyle yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı 100.000 liranın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine fazla istemin reddine ilişkin hükmün süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine; dosya incelendi gereği konuşuldu:
KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesine bir yolsuzluk görülmemesine göre, aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Mahkeme davalı tarafından öldürülen ineğin haksız fiile tarihindeki sürüm değerinin 100.000 lira olduğundan bahisle bu miktarın ödetilmesine karar vermiştir. Zararın varlığı ve tutarının belirlenmesi ile tazminatın hesaplanması iki evreyi oluşturur. Yarar ile zarar denekleştirildikten sonra, tazminatın belirlenmesi gerekir. Görülüyor ki, denekleştirme, zararın hesaplanması evresiyle ilgilidir. Hakim, kendisine sunulan dava malzemelerinden denekleştirilmesi gereken bir yararın varlığını öğrenirse, bunu görevinden ötürü (re'sen) gözönünde bulundurmakla görevlidir. Mahkemenin öldürülen ineğin etinden ve derisinden yararlanma olanağı bulunup bulunmadığı, varsa bunun haksız fiil tarihindeki değerinin tesbitiyle sürüm değerinden düşülmesine karar vermemesi, diğer deyişle davacının elde ettiği yararları zararıyla denekleştirme yoluna gitmemesinde isabet yoktur. Mahkeme bu suretle tazminatın, hiçbir zaman zarar miktarını aşamayacağı ilkesini de çiğnemiş, davacıya zararının üstünde bir yarar sağlamış bulunmaktadır. O halde bu yönü amaçlayan temyiz itirazları kabul olunmalı ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan hükmün yukarıda gösterilen nedenlerle (BOZULMASINA), diğer temyiz itirazlarının ise bir nolu bentde gösterilen nedenlerle reddine ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 19.04.1982 gününde oybirliğiyle karar verildi.