 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1982/10591
K: 1982/11172
T: 02.12.1982
DAVA : Taraflar arasındaki tazminat davası nedeniyle yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı 35000 liranın davalıdan alınarak davacıya ödenmesine ilikin hükmün süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşuldu:
KARAR : 1 - Dava, haksız eyleme dayalı olarak meydana gelen zararın tahsili isteminden ibarettir.
2 - Mahkemece, davacı, hayvanlarının davalının ilaçladığı ekili tütün tarlasına girerek ve zehirlenerek öldükleri kabul edilerek 7 keçinin toplam değeri olan 35.000 liraya hükmedilmiştir.
Şüphe yok ki davalının ekili mahsulünü her türlü tarla ve bitki zararlılarından korumak amacıyla ilaçlaması doğal ve kaçınılmazdır. Ne var ki, davalının herhangi bir nedenle tarlasına girmeleri mümkün bulunan insan ve hayvanların tarlaya girmelerini önleyecek gerekli tedbirleri almaksızın özellikle zehirli madde ile ilaçlama yapacağını uygun araçlarla çevreye duyurmaksızın, tarlasına insanlar ve hayvanlar için tehlike arzeden zehirli madde serpmesi, bundan doğacak her türlü zarardan sorumluluğunu gerektirir hukuka aykırı kusurlu bir hareket olarak kabul edilmelidir. Yerel mahkeme davalıyı zararı ödemekle yükümlü kılan bu yöne ilişkin gerekçesi kabul şekli itibariyle yerindedir.
Ancak, olayımızda davacının da hayvanlarını çoban nezaretinde olmaksızın ve doğanın ve insanların meydana getirebileceği çeşitli tehlikelere karşı hiçbir önlem almaksızın başıboş olarak otlamaya terketmiş bulunmasında ve böylece zararın meydana gelmiş olmasından kendisinin de sebebiyet verdiği açıktır.
Mahkemenin bu durum karşısında davacının uğradığı zarardan esas itibariyle davalı sorumlu olmakla birlikte davacının müterafik kusurunun da önemli bir etken olduğunu gözönünde tutarak, Borçlar Kanununun 44. maddesi uyarınca davacı yararına hükmedilecek tazminatın uygun bir bölümünü indirmesi gerekirken talep edilen ve hesaplanan zararın tamamının tahsiline karar vermesi kanun ve usul hükümlerine aykırı olup hükmün bu nedenle bozulması gerekmektedir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın 2. bentte açıklanan nedenlerle BOZULMASINA 2.12.1982 gününde oybirliğiyle karar verildi.