 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1982/1407
K: 1982/1965
T: 02.05.1982
DAVA : L. G. ile M. G. arasındaki boşanmak davasının yapılan muhakemesi sonunda; mahkemenin yetkisizliğe dair verilen hüküm taraflarca temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1 - Boşanma davalarında yetkili mahkeme, davacının ikametgahı veya eşlerin davadan önce son defa en az altı ay birlikte oturdukları yer mahkemesidir MK. m. 136; HUMK. m. 9. Seçme hakkı ise davacıya aittir.
Yetki itirazının kanuni cevap süresi içerisinde yapılması zorunludur HUMK. m. 159. Olayda davalı tarafa dava dilekçesi ilan yolu ile 12.10.1981 günlü gazete ile bildirilmiştir. 7201 sayılı Tebligat Kanununun 31. maddesi gereğince ilandan itabaren 15 gün sonnra tebliğ yapılmış sayılır. O halde dava dilekçesi davalıya 27.10.1981 günü tebliğ edilmiş olup, yetki itirazını kapsıyan dilekçe ise vekili tarafındana 9.11.1981 de verilmiştir. Şu durumda 10 günlük kanuni süre geçtiğinden az önce belirtilen usul hükümleri karşısında yetki itirazı hukukı sonuç doğurmaz. Buna rağmen yetkisizlik kararı verilmiş olması bozmayı gerektirir.
2 - Boşanma davalarında yetki, kamu düzeni esasına dayalı olarak öngörülmemiştir. Onun için ilk iptidaı itiraz yolu ile yetkisizlik ileri sürülmedikçe, mahkemenin kendiliğinden yetkisiz olduğunu beyan edip yetkisizlik kararı vermesi mümkün değildir. Bu kurala uyulmamış olması da usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Tarafların temiyiz itirazlarının kabulü ile, hükmün gösterilen sebeple BOMZULMASINA 2.5.1982 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.