 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1982/2443
K: 1982/2679
T: 15.04.1982
DAVA : Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı, çoban olan davalılara gütmek üzere verdiği koyununu kaybettiklerinden bedelinin ödetilmesini istemiştir.
Davalılardan, (F.G.) vekili koyunun silahlı gasp ile müvekkilinin elinden alındığını savunarak davanın reddini dilemiş; diğer davalı (İ.G) yargılamaya gelmemiştir.
Davalıların davacı ile koyunları otlatmak üzere sözleşme yaptıkları ve koyunları teslim aldıkları, davalı (F.)'nin kabulü ve delillerle belirlenmiştir. Davalı (F.) silahlı gasp sonucu koyunların ellerinden alındığını bildirerek kusursuzluğunu ileri sürmüş, mahkemece de bu savunma benimsenerek davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı yanca temyiz olunmuştur.
Dinlenen tanıkların açık beyanları silahlı gasp olayının varlığının ortaya koymaktan uzaktır. Kars 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 1979/30 Esas ve 1980/31 Karar Numaralı, davalılar haklarında ikame olunan Emniyeti suistimal suçundan dolayı verdiği beraat hükmü hukuki niteliği, içeriği, tesbit ettiği maddi olgu ve bulgular yönünden hukuk mahkemesini bağlayıcı nitelikte değildir. (BK. md. 53). Gerçekten sözlşme uyarınca bir koyunu bakmak, otlatmak gibi nedenle teslim olan kimse işin sona ermesine kadar onu gereği gibi korumakla ve hizmet gereğini yapıp aynen geri vermekle yükümlüdür. Bu sırada meydana gelen zarardan, bütün özentiyi gösterdiği halde elinde olmayan nedenlerle önleyemediğini ispat etmedikçe meydana gelen zarardan sorumludur. (BK. md. 321). Davalılar hayvan kaybında kusurlu olmadıklarını kanıtlayamamışlardır. Öyleyse mahkemece yapılacak iş hayvanın değeri üzerinde inceleme yaparak varacağı sonuca göre karar vermesi gerektir. Mahkemenin delillerin takdirinde ve hukuki nitelendirmede yanılgıya düşerek davanın reddine karar vermesi usule ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Yukarıda gösterilen nedenlerle temyiz olunan hükmün davacı yararına BOZULMASINA, 15.4.1982 gününde oybirliğiyle karar verildi.