 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1982/228
K: 1982/404
T: 05.02.1982
DAVA : Şener Tekin ile Hayırlı Evler Yapı Koop. arasında çıkan davadan dolayı Afyon As. 2. Huk. Hakimliğince verilen 23.3.1981 gün ve 457-134 sayılı hükmü onayan dairenin 25.9.1981 gün ve 4189-3987 sayılı ilamı aleyhinde davalı avukatı tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla bazı nevakısın ikmali için dosya mahalline gönderilmiştir. Bu kerre ikmalen gelmekle dosyadaki kağıtlar okunda gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, müvekkilinin beş hisse ile üye kaydını yaptırarak 180.000 lira aidat ödediğini, davalı kooperatifin üyeliği kabul etmediği gibi ödemelerin yapılmadığını belirttiğini, davalının bu fiili işlemlerinin dayanaksız olduğunu ileri sürerek üye olduğunun tesbitini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili davaya cevap vermemiş ve ilk celsede yaptığı savunmasında davanın reddini istemiştir.
Mahkemece toplanan kanıt ve belgeler ile davalı kooperatif defterlerine göre, davacının isminin bu defterlerde kayıtlı olduğu ve dolayısı ile üye olduğu anlaşıldığından, davacının kooperatif üyesi olduğunun tesbitine karar verilmiştir.
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Karar dairemizce onanmıştır.
Kooperatif ana sözleşmesinin 5. maddesine göre ortaklığına kabul yönetim kurulunun kararı ile tekemmüll eder. Karar defterinin 12. sahifesinde ve diğer üyeler meyanında, davacının adı da yazılı bulunmaktadır. Açıkça bir kabul kararı mevcut olmamakla beraber, bu durum üyeliği kabul edilen diğer ortaklar için de aynı olduğundan karar defterinde kayıtlı olması ve imzasının tespit edilmiş bulunması sebebiyle davacının üyeliğinin de mevcudiyeti kabul edilmelidir. Davacının kooperatife ödeme yapıp yapmadığı ve yapmış ise miktarının incelenmesi ve ispatı ayrı bir konu olmaktadır. Bu sebeple davalı vekilinin H.U.M.K.nun 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirisini ihtiva etmeyen karar düzeltme isteğinin reddi gerekir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı karar düzeltme isteğinin H.U.M.K.nun 442. maddesi gereğince REDDİNE, alınması gereken 1000 lira karar düzeltme harcı peşin ödenmiş olduğundan bu harcın ve 500 lira para cezasının karar düzeltilmesini isteyenden alınarak hazineye gelir kaydedilmesine 5.2.1982 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.