 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1982/5162
K: 1982/5300
T: 29.11.1982
DAVA : Davacı, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nün isteğe bağlı sigortalılık ve borçlanma işleminin iptaline ilişkin işlemin iptali ile bu husustaki her iki Kurumun sataşmasının önlenmesine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalılar avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan ve temyiz konusu hükme ilişkin dava, HUMK.nun 438. maddesinde sayılı ve sınırlı olarak gösterilen hallerden hiçbirine uymadığından Yargıtay incelemesinin verildikten sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi :
KARAR :1 - Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davalılardan Bağ-Kur'un, SSK.'nun ise aşağıdaki bendin dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2 - Davalılardan SSK. sigortalının yaşlılık aylığına hak kazanıp kazanmadığı yönünü kendi kayıtlarına ve kendinde bulunan bilgilere göre belirleme durumundadır. SSK.'nun bu kayıt ve belgelere göre yaşlılık aylığına hak kazanması mümkün olmayan sigortalının bu yöne ilişkin isteğin reddetmesinde yasalara aykırı bir yön yoktur ve bu reddedişin sigortalının yaşlılık aylığı almak yolundaki hakkını engellemek konusunda sataşma çıkarma anlamında değildir. Sigortalı, Kurum kayıt ve belgelerini Yasaların belirlediği çerçeve içerisinde düzelttirdiği tarihten sonradır ki, Kurumun red yolundaki işlemi, sataşma anlamında değerlendirilebilir ve giderek, bu sataşmanın gedirilmesi için Kurum hakkında dava açılabilir.
Mahkemece bu yön düşünülmeksizin ve davanın SSK.'na yöneltilmesini haklı kılan yasal ve hukuksal nedenler belirtilmeksizin hakkındaki davanın kabulü isabetli sayılamayacağı gibi, SSK. tarafından açılan ve hükme bağlanan dava ile birleştirilen dava hakkında olumlu ya da olumsuz hüküm verilmemiş bulunması dahi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde 29.11.1982 gününde oybirliğiyle karar verildi.