 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1982/3800
K: 1982/3983
T: 24.09.1982
DAVA : Davacı, hatalı Kurum işleminin iptali ile iptal edilen hizmetlerinin sigortalılık süresinden sayılmasına karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerin; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla, dosyadaki kağıtlar okunduktan sanra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
KARAR : Dava, 20.7.1979 tarihinden 21.8.1981 tarihine kadar Bağ-Kur sigortalısı olarak geçen sürelerin iptaline ait Kurum işleminin geçersiz sayılmasına ve anılan sürelerle sigortalı olduğunun saptanmasına ilişkindir. Davacının vergi kaydına dayanarak Bağ-Kur'a başvurduğu, başvurusunun kabul edilerek 20.7.1979 tarihinden itibaren Bağ-Kur'a kayıt ve tescil edildiği, 22.9.1981 tarihine kadar primlerini ödediği uyuşmazlık konusu değildir. Uyuşmazlık, Bağ-Kur sigortalısı olmak için, kanunla kurulu meslek kuruluşuna yazılı olmak zorunluluğu, bulunup bulunmadığı noktasında toplanmaktadır.
Davanın yasal dayanağı, 1479 sayılı Yasanıın 2229 sayılı Kanunun 7. maddesiyle değişik 24. maddesidir. Anılan maddede yapılan değişikle, Bağ-Kur sigortalısı olmak için "Kanunla kurul meslek kuruluşlarına yazılı olmak" koşulu kaldırılmıştır. Bu hüküm, niteliği bakımından geriye yöneliktir. Bu nedenle, eski olaylara da uygulanması gerekir.
Öbür yandan, davalı Kurum'un iki yılı aşkın bir süre davacıyı Bağ-Kur sigortalısı kabul edip primlerinin tümünü aldığı halde, kanunla kurulu meslek kuruluşuna kaydını yaptırmadığından bahisle dava edilen sürede, Bağ-Kur sigortalısı sayılmayacağını ileri sürmesi, evrensel nitelikte olup MK. nun 2. maddesinde ifadesini bulan iyi niyet ilkeleriyle bağdaşmayacağı açıktır.
Bu sebeplerle, mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm verilmesi usule ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA 24.9.1982 gününde oybirliğiyle karar verildi.