 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1981/52
K: 1981/120
T: 06.04.1981
DAVA : Hırsızlık suçundan sanık Hacı'nın hükümlülüğüne dair (Yahyalı Asliye Ceza Mahkemesi)nce verilen 23/7/1980gün ve 28/75 sayılı hüküm sanığın temyizi üzerine Yargıtay 6. Ceza Dairesince incelenerek bozulup yerine geri çevrilmiştir.
İlk hükümde direnmeye ilişkin aynı mahkemeden verilen 17/12/1980 gün ve 138/118 sayılı son hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından süresinde verilen dilekçe ile istenilmiş, koşulu bozulması istemini bildiren 10/2/1981 gün ve 6/1332 sayılı tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulu'nca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Hırsızlıktan sanık Hacı'nın TCK.nun 491/ilk, 493/2, 522, 525, 71. 40. maddeleri uyarınca ve sonuç olarak 4 sene 9 ay hapis ve bu süreye eşit olarak genel güvenlik gözetimi altında bulundurulmasına ilişkin hükmü özel daire dosya kapsamına toplanan delillere, gerekçe ve takdire göre, sanığın sair temyiz itirazları yerinde görülmemiştir. Ancak :
Sanığın müşteki Nurettin'in kamyonundan akü vesaireyi sökerek götürmekten ibaret olan eylemi TCK.nun 491/ilk maddesine uyan suçu oluşturduğu gözetilmeden 493/2. maddeyle hüküm kurulması isabetsizliğinden oybirliğiyle bozmuş; yerel mahkeme ise sanığın müştekilerden Nurettin'in kamyonundaki akü ve akisi pense ile bağlantılarını kesip cıvatalarını sökerek çalmasında TCK. nun 493/2. maddesindeki hırsızlığın alet kullanarak işlenmesi niteliğinde bulunduğu esasen yüksek 6. Ceza Dairesi 6/10/1977 gün ve 1977/5519 - 5497 sayılı kararında tornavida ile oto cant kapağının yerinden çıkarılıp alınması TCK.nun 493/2. maddesine uygun hırsızlık kabul etmektedir. Görüş ve gerekçesiyle önceki hükümde direnmiştir.
Dosya kapsamına, toplanan delillere ve mahkemenin kabulüne göre sanık Hacı müşteki Nurettin'in evinin arka kısmında bulunan arsaya park 38 - 575 plaka sayılı kamyonun akü kablosunu pense ile kesip cıvatalarını aynı pense ile gevşeterek ve keza kamyonun sol arka teker akisini pense ile gevşetip sökerek çaldığı anlaşılmaktadır.
TCK.nun 493/2. maddesinde yazılı hırsızlık fiilini işlemek veya çalınmış eşyayı başka yere kaldırmak için kilit açılarak işlenmelidir. Kilit, taklit anahtar veya sair aletler kullanılarak veya sahibinin terk veya kaybettiği anahtar elde edilerek veya haksız yere elde bulundurularak asıl anahtar ile açılmış olmalıdır. Taklit anahtar, haksız olarak bir kilidi açmak için alınmış veya yapılmış anahtardır. Sair aletler, bir kilidin açılması için kullanılan her türlü aletlerdir. Örneğin maymuncuk, tel, çakı, çivi gibi. Sahibinin terk ettiği anahtar, sahibinin bir daha kullanmamak üzere bıraktığı anahtardır. Kaybedilen anahtar, sahibinin veya elinde bulundurulan anahtar, sahibinin rızası olmaksızın herhangi bir biçimde elde edilen anahtardır.
Bütün bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere 493/2. maddede kilit açılmak suretiyle hırsızlıktan bahsolunmuştur.
Olayımızda ise böyle bir durum oluşmamıştır. Sanığın kullandığı alet (pense) anahtar yerine kaim olan ve kilit açmada kullanılan alet niteliğinde değildir.
Bu bakımdan özel daire ilamında yazılı bozma yerinde olup uymak gerekirken bazı gerekçelerle ilk hükümde direnilmesi yasaya aykırı ve sanığın temyiz itirazları yerinde bulunduğundan direnme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle direnme hükmünün istek gibi BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine 6.4.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.