 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1981/256
K: 1981/419
T: 07.12.1981
DAVA : Hakaret suçundan sanıklar Kamil ve Osman'ın beraatlerine dair Kartal 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nden verilen 12.5.1981 gün ve 749/507 sayılı hüküm müdahilin temyizi üzerine Yargıtay 2. Ceza Dairesi'nce incelenerek 1.10.1981 gün ve 5831/6513 sayılı ilam ile bozulmasına karar verilmiştir.
C. Başsavcılığı'nın, CMUK.nun 322. maddesi uyarınca özel dairesinin bozma kararına itiraz etmesi ve bozma kararının kaldırılmasını, hükmün onanmasını isteyen 2.11.1981 gün ve 64 sayılı itiraznamesiyle dosyanın 1. Başkanlığa gönderilmesi üzerine Ceza Genel Kurulu'nca okundu gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Hakaretten sanık Kamil ile Osman'ın, beraatine ilişkin hüküm, şahsi davacının temyizi üzerine ikinci Ceza Dairesi'nce incelenerek sanıkların, daktilo ile çoğaltılıp bildiri şeklinde ortaklara dağıtılan yazılarla hakarette bulundukları iddia ve mahkemece de bu yolda kabul edilmiş olmasına göre 5680 sayılı Basın Kanunun 1 ve 36. maddeleri uyarınca davaya bakmanın Basın Mahkemesi sıfatıyle Asliye Ceza Mahkemesine ait bulunduğu gözetilip görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, duruşmaya devamla hüküm kurulması yasaya aykırıdır biçimindeki gerekçesiyle bozulmuştur.
Bozma kararına karşı itiraz yoluna başvuran C. Başsavcılığı özetle; 5680 sayılı Basın Yasasının olaya uygulama kabiliyetinin bulunmadığını ileri sürerek özel daire bozma kararının kaldırılmasına ve yerel mahkeme hükmünün onanmasına karar verilmesini istemiştir.
Toplanan delillere göre olay, SSK..... Yapı Kooperatifi üyeleri olan sanıkların daktilo ile çoğaltılıp sınırlı sayıdaki kim oldukları önceden bilinen kooperatif ortaklarına gönderdikleri yazılar ile davacıya hakarette bulunmaları iddiasından ibarettir.
Basın yoluyla işlenen ve dolayısiyle basın mahkemelerinin bakmakla görevli olduğu suçlar, basının araç olarak kullanılması yoluyla işlenen suçlardır.
Basın Kanununun 1/1. maddesindeki basılmış eserlerle bunların neşri bu kanunda yazılı hükümlere tabidir; 2. maddesindeki bu kanun hükümlerine göre basılmış eserlerden maksat neşredilmek üzere tabi aletleriyle basılan veya sair hertürlü vasıtalarla çoğaltılan yazılar ve resimler gibi eserlerdir; 3/2. maddesindeki basılmış eserlerin herkesin görebileceği veya girebileceği yerlerde gösterilmesi veya asılması, dağıtılması veya dinletilmesi veya satılması veya satılması veya satışa arzı neşir sayılır biçimindeki hükümler birlikte incelendiğinde konu açıklık kazanacaktır.
Bir eserin basılmış eser sayılabilmesi için yasa koyucunun objektif ve sübjektif olmak üzere iki tür unsuru bir arada aradığı, bu maddelerin içeriğinden anlaşılmaktadır.
Objektif unsurlar şunlardır: Basılmış eserin fikri muhtevasının olması, cisim olarak yazı veya resim yahut sair surette maddi varlığının mevcut bulunması ve çoğaltılmasıdır.
Sübjektif unsur ise: Basın veya çoğaltma işleminin neşredilmek üzere yapılmış olmasıdır. Diğer bir deyişle basılma ve çoğaltılmanın yayınlanmak amacı ile yapılmış olmasıdır. Yayın amacı saptanmadıkça Basın Kanunun aradığı anlamda basılmış eserden söz edilemez. Ancak basılı eserin kamuya iletişim aracı olarak kullanılması halinde Yayın neşir amacının varlığı kabul olunabilir.
Sadece çoğaltılmış olma ve muhataplara ulaştırma unsurları, bir eserin basılı eser olarak kabulüne yetmez. Kamuya yönelik duyurma, genele iletme kastının var olması ve kitlesel haberleşme aracı olarak kullanılması şarttır.
Bu itibarla; muhatapların çok sayıda, fakat önceden belli kimseler olması ve konunun muhatapları ilgilendiren öznelliği nedeniyle yayın amacının gerçekleşmemesine karşın gizlice birkaç kişiye verilmiş ve henüz dağıtılmamış bile olsa yayın amacının kamuya ulaştırma iadesinin saptanması halinde basın yoluyla işleme tahakkuk etmiş sayılır.
Bu nedenle itirazın kabulü ile şahsi davacının esasa yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın özel daireye gönderilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle C. Başsavcılığı'nın 2.11.1981 gün ve 64 sayılı itirazının KABULÜNE 2. Ceza Dairesi'nin 1.10.1981 gün ve 5831/6513 sayılı bozma kararının kaldırılmasına ve esasa ilişkin temyiz nedenlerinin incelenmesi için dosyanın 2. Ceza Dairesi'ne tevdi edilmek üzere C. Başsavcılığı'na verilmesine 7.12.1981 gününde üçte ikiyi geçen çoğunlukla karar verildi.