 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1981/109
K: 1981/183
T: 11.05.1981
DAVA : TCK.nun 36. maddesinin 1. fıkrası ile; "mahkumiyet halinde cürüm veya kabahatta kullanılan veya kullanılmak üzere hazırlanan veya fiilin irtikabından husule gelen eşya fiilde methali olmayan kimselere ait olmamak şartıyla mahkemece zapt ve müsadere olunur" hükmü getirilmiştir.
Maddenin ışığı altında olayımıza baktığımızda;
İmranlı İlçesi Belediye Zabıta Memuru Ziya Curcunaoğlu'nun Ticaret Bakanlığının 80/1 sayılı tebliğine göre 440 liradan satılması gereken 5 kg.lık margarinlerin 600 liradan satıldığı yolundaki söylentiler nedeniyle olay günü çarşıda yaptığı kontroller sırasında, Recep Güller adındaki şahsın elinde Asya marka 5 kg.lık bir teneke margarin olduğu halde gitmekte olduğunu görünce, kendisini çağırarak elindeki yağı kimden ve kaç liradan satın aldığını sorarak sanık O.K.'den 600 lira karşılığında satın aldığını ögrenmesi üzerine bu hususu bir tutanakla tesbit ederek keyfiyeti belediye başkanına bildirmesi üzerine, belediye başkanının emriyle oluşturulan bir ekibin, sanığın dükkanına giderek dükkan içerisinde saştışa arzedilen 786 adet 5'er kg.lık Asya marka margarin bulunduğunu bir tutanakla tesit edip belediye başkanığına tevdi ettikleri, belediye başkanının sanık hakkında gerekli soruşturma yapılması için suçu tesbit eden tutanağı bir yazı ile C.Savcılığının sanığın dükkanında satışa arzedilmiş vaziyette tesbit edilen 786 teneke margarinin rayiç bedelle satılıp bedelinin bankaya yatırılmasına karar verdiği ve belediyece tesbitten sonra sanığa teslim edilen yağların halka satıldığı ve bedeli olan 345.590 liranın bankaya yatırıldığı, yargılama sonunda, sanığın TCK.nun 526/1 ve 647 sayılı Kanunun 4/1. maddesi uyarınca 4.583 lira hafif para cezası ile mahkumiyetine ve satılan margarinlerin bedeli olan 345.590 liranın zoralımına karar verildiği, dosyanın incelenmesinden anlaşılmıştır.
Olayın bu niteliği karşısında, sözü edilen yağların satış bedelinin tümüyle zoralımına yasal olanak yoktur. Zira TCK.nun 36. maddesi, fiilin irtibakından husule gelen eşyanın zoralımına cevaz vermektedir. Olayımızda ise sanık sadece R.G. adındaki şahsa 5 kg.lık bir teneke margarini satmıştır. Bedeli zoralımına karar verilemez, zoralımına karar verilebilmesi için bunların da fazla fiyatla başkalarına satılmaları, diğer bir deyimle (fiilin irtikabından husule gelen eşya) haline gelmeleri şarttır.
Şu hale göre bozma nedeni yerinde olup uyulması gerekirken, bu oluşa uymayan bir gerekçe ile direnmeye karar verilmesi yasaya aykırı görüldüğünden sanığın temyiz itirazlarının kabulü ile direnme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir. (Oybirliği ile)