 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1981/6330
K: 1981/9173
T: 01.07.1981
DAVA : Davacı, toplu iş sözleşmesinde öngörülen ücret ve sosyal yardım farklarının ödetilmesiyle toplu iş sözleşmesinden devamlılık içerisinde yararlanabileceğinin tesbitine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, istek gibi karar vermiştir.
Hüküm, süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Bir sendikaya üye olmayan işçinin, o sendikaca yapılan toplu iş sözleşmesinden dayanışma aidatı ödemek suretiyle, sendikanın muvafakati aranmaksızın yararlanmasına yasa cevaz vermektedir. Ancak dayanışma aidatı ödeyerek toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmek için de, öncelikle toplu iş sözleşmesinin yapılmış bulunması zorunludur. Bunun sonucu olarak toplu iş sözleşmesinin yapılmasından önceki dönemide kapsayacak yani geri yürüyecek biçimde dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanma mümkün değildir. Mahkemenin ilk kararı bu esasa dayanılarak bozulmuştur. Bozmaya uyulmuştur. Bozma kararına uyulmakla orada gösterilen biçimde araştırma ve inceleme yapılması ve gene orada benimsenen hukuki esaslar uyarınca karar verilmesi konusunda usuli kazanılmış hak doğar. O halde mahkemece, dayanışma aidatı ile, ancak toplu iş sözleşmesinin yapıldığı tarihten sonraki dönem için yararlanabileceği benimsenerek karar verilmek gerekirken geriye yürür şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, (...) 1.7.1981 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Bu işyerinde uygulanmakta olan bir toplu iş sözleşmesinden dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanma hakkı başvuru tarihinde doğar ve işçi ileriye yönelik olarak bu haktan yararlanır. Bu konuda toplu iş sözleşmesinin imza tarihi önemli değildir. (çoğunluğun bozma kararından toplu iş sözleşmesinin yapıldığı tarihi imza tarihi olarak anlamaktayız).
Bu itibarla toplu iş sözleşmesinin prosedür nedeniyle daha sonraki bir tarihte imza edilmiş olması, işçinin bu hakkını önceden kullanmasına ve elde etmesine mani değildir. Yürürlük süresi içinde olmak kaydıyla toplu iş sözleşmesinin her safhasında bu haktan ya rarlanmak mümkündür.
Olayda davacının başvurusu toplu iş sözleşmesinin imzası tarihinden önce, fakat yürürlük süresi içinde olmuştur.
O halde bozma üzerine bu çerçevede verilen mahkeme kararı doğru olup, onanması gerektiği kanaatindeyim.
-