 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1981/104
K: 1981/1940
T: 17.02.1981
DAVA : Davacı, sendika uygulanan lokavtın kanunsuz olduğunun tesbiti ile lokavt uygulamasının durdurulmasına karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kabul etmiştir. Hüküm, süresi içinde duruşmalı olarak davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de HUMK.nun 438. maddesi gereğince duruşma isteğini miktardan reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı, davalı işverenin şartlar mevcut olmadığı halde, işvereni İş Kanununun 17/lll. maddesi hükmüne dayanarak sendika üyesi olan işçilerin iş akitlerini askıya aldığını, TİS'nin süresinin bitimine 20 gün kala TİS'ne aykırı olarak işleri temsilcileri ile disiplin kurulu üyelerinin iş sözleşmelerine son verdiğini, bu işlemin işyeri tasfiye edilmeden uygulanmasının kanunsuz lokavt olduğunu iddia ile bu hususun tesbitini istemiştir. Davalı savunmasında, işyerinde zorlayıcı nedenlerle İş Kanununun 17/lll. maddesine uygun olarak iş akitlerinin askıya alındığını, kanunsuz lokavt olmadığını savunmuştur.
275 sayılı TİSGLK'nun 18/1. maddesi " Bir işkolunda veya işyerinde faaliyetin, büsbütün durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekili tarafından kendi teşebbüsü ile veya bir teşebbüsün verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılmasına lokavt denilir" şeklinde lokavtı tanımlamıştır. Aynı madde 2. fıkra ile de yasa dışı lokavtı şu şekilde tanımlamışlardır : "iş şartlarında veya bunların tatbik tarz ve usullerinde değişiklik yapmak veya yeni iş şartları kabul ettirmek veya mevcut iş şartlarını korumak amacıyla ve bu kanun hükümlerine uygun olarak yapılan lokavta kanuni lokavt, bu amacın dışında veya bu kanun hükümlerine uyulmaksızın yapılan lokavta kanun dışı lokavt denilir."
Davalının savunması işyerinde zorlayıcı nedenlerle İş Kanunun 17/lll. maddesinin uyguladığı yönüne ilişkin bulunmasına göre eda davası açılması koşullar gerçekleştiğinden tesbit davacı açılamaz. Mahkemece bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir. Karar bozulmalıdır. Bozma nedenine göre şimdilik diğer yönler üzerinde durmaya gerek görülmemiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, 17.2.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.