 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E: 1981/734
K: 1981/905
T: 06.03.1981
DAVA : Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu Salim'in bir hafta müddetle işine mani olacak şekilde yaralanmasına sebebiyet vermekten sanıklar Cemil ve Yaşar'ın yapılan yargılamaları sonunda TCK.nun 460 ve 99. maddeleri gereğince kamu davasının düşürülmesine tehlikeli vasıta kullanmaktan gereği yapılmak üzere dosyanın C.Savcılığına tevdiine dair Uşak Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 18.12.1980 gün ve 1980/440 esas, 1980/474 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi C.Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü :
KARAR : Sanık Cemil ile mağdur sanık Yaşar yönetimlerindeki araçların çarpışması sonucu, Yaşar ve onun motorsikletinin arkasında binili bulunan Salim birer hafta iş-güçten kalacak şekilde yaralanmışlardır.
Yaralıların müşterek imzalı 17.9.1980 günlü şikayet dilekçesi üzerine, olaya karışan her iki aracın sürücüleri Yaşar ve Cemil haklarındaki TCK.nun 459/1-son maddesine muhalefetten kamu davası açılmıştır.
Mağdur Salim, 18.12.1980 günkü oturumda sanıklar hakkında davacı olmadığını bildirmiş mağdur-sanık Yaşar ise sanık Cemil hakkındaki şikayetinde devam etmektedir.
Şu duruma göre :
1 - Yaşar'ın yaralanmış olması ve devam eden şikayeti gözönünde tutularak sanık Cemil hakkındaki tedbirsizlikle yaralamaya sebebiyet verme suçundan açılan davaya devamla, sonucuna göre bu sanık hakkında karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi,
2 - Sanık Yaşar'ın tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralamaya sebebiyet verme suçunu "MASSETMİŞ" bulunduğu tehlikeli vasıta kullanmak suretiyle TCK.nun 565. maddesine muhalefet suçu, mağdurun şikayetten vazgeçmesiyle yargılamaya konu olma vasfının yeniden kazanmış bulunduğundan duruşmaya devamla bu sanık hakkında da TCK.nun 565. maddesine muhalefetten hüküm kurulması gerekli iken yazılı şekilde karar verilmesi,
SONUÇ : Kanuna aykırı C.Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün bu sebeplerle BOZULMASINA, 6.3.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.