 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
8. Ceza Dairesi
E: 1981/6870
K: 1981/6813
T: 25.12.1981
DAVA : 6136 sayılı Kanuna aykırılıktan sanık Ali'nin yapılan yargılanması sonunda; hükümlülüğüne ve zoralıma dair (Havza Asliye Ceza Mahkemesi)nden verilen 11.11.1981 gün ve 186 esas, 170 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş ve şartı depo parası ile yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile 24.12.1981 günü daireye gönderilmekle incelenip gereği düşünüldü:
KARAR : 1 - 6136 sayılı Yasanın 12/4. maddesinde yazılı (vahim - çok tehlikeli) silahlar arasına 2478 sayılı Yasa ile ".. mermi yatağı dahil 10 mermiden fazla kapasitedeki.." tabancalar taşıyan veya bulunduranlar için de 6136 sayılı Yasanın 12/4 ve 13/2. maddelerine göre uygulama yapılması zorunlu hale gelmiş, böylece yasa koyucu bazı tabancaların mermi kapasitesinin 10 adetten fazla olmasını bir (VAHAMET) öğesi olarak kabul ile bu tür tabancaları dürbünlü tüfek, seri ateşli kısa sürede çok sayıda etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik silahlar arasına sokmuştur. Şu halde bu vahamet - tehlike - ögesinin gerçekten var olup olmadığının uygulamalı bir biçimde uzmanlarınca saptanması gereklidir.
Tabanca 10 dan fazla mermiyi atabilecek güçte midir?
Bu araştırılmalıdır.
Uygulamalı araştırma, mermilerin tamamının ateşlenerek tabancanın sağlıklı ve tam işlerlikte bulunup bulunmadığının ayrıntısına girilerek yapılmalıdır. Nasıl ki tam otomatik tabancalarda VAHAMET öğesi olan ".. kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilme.." niteliği araştırılması gerekli birleşik bir öge ise, 10'dan fazla meri atabilen tabancalar için de bu kapasite - güç - ögesi yukarıda açıklandığı biçimde araştırılmalı ve biçimsellikten kaynaklanan bu yeni eyleme bir ölçüde - haklı cez ilkesi - sağlanmalıdır.
Silahta kapasite sadece bir "istiap" anlamında olmayıp aynı zamanda tabancanın bu sayısallığa uygun yapıda ve iktidar içinde bulunduğunu içeren bağlantılı ve uyumlu bir güç anlamındadır.
Yasa değişikliği ile, 2-3 mermiyi olağan benzerlerinden fazla attığı için VAHAMET türleri arasına katılan bu tabancanın gücü uygulama ile saptanmalıdır.
Sayısal kapasitesini tam işlerlikle boşaltamayan tabanca 10'dan fazla mermiyi soyut olarak içinde taşısa bile, böyle bir tabanca için kişiye 5 yıl- 8 yıl hapis, 25 bin liradan az olmamak üzere ağır para cezaları değil, 6136 sayılı Yasanın 13/1 veya 13/3. maddesinde yazılı cezalar verilmelidir.
Bu nedenlerle sanık Nuri'de yakalanan ve 14'lü diye tanımlanan tetiğe her basışta tek tek atan tabanca için vahimdir diyen güvenlik görevlisinin 30.10.1981 günlü raporunun, yukarıda belirlenen düzeyde yapılacak uygulamalı bir inceleme il açıklığa kavuşturulması zorunludur. Uygulama ve inceleme Adli Tıp Meclisi Uzmanlığı'na kadar götürülmeli, fiziksel kanıtlama öngörülmelidir.
2 - Kabule göre; yaptırım bakımından, 2478 sayılı Yasadan önce 2-3 mermi eksiği dışındaki benzerleri arasında sayılan bu tür tabancalar sözü edilen yasa ile VAHAMET niteliğine yükseltilmekle yeni ve ağırlaşan bir suç türü üretilmiştir. Sanığın 2305 sayılı Yasa öncesinden başlayan bu mütemadi suçu 2478 sayılı Yasa ile daha da ağırlaşmıştır. Bu nedenle ve TCK.nun 79. maddesinde yazılı kural gereği sanığın ağırlaşan yeni suçuna verilecek cezasının 2305 sayılı Yasanın 2. maddesiyle daha da arttırılması yanlıştır.
Sanığın temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden hükmün kısmen istem gibi (BOZULMASINA), depo parasının geri verilmesine 25.12.1981 gününde oybirliği ile karar verildi.