 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
8. Ceza Dairesi
E: 1981/1952
K: 1981/2640
T: 24.04.1981
DAVA : Töb -Der tarafından Türkiye çapında düzenlenen boykota katılmaktan sanık Mine'nin yapılan yargılaması sonunda; hükümlülüğüne dair (Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 22.12.1980 gün ve 125 esas, 281 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş ve şart depo parası ile yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile 9.4.1981 günü daireye gönderilmekle incelenip gereği düşünüldü:
KARAR : 1 - Konya'nın Karapınar İlçesi'ne bağlı ....Köyü İlkokulu'nda öğretmen 1955 doğumlu sanık Mine'nin; bir örgütün Ülke çapında toplu boykot toplu direniş çağrısına uyarak 24.12.1979 günü okula gelmediği mahkemece kabul edilmiş ve TCK.nun 236. maddesine dayanılarak cezalandırılmıştır.
Öğrentmenlere toplu direniş çağrısını yapan örgüt; Ülkenin eğitim biçimini ve yönetimini üst düzeyde (Bakanlık katında) yönlendirmeyi ve denetlemeyi üstlenmiş, yetkili kişilerinde bir ölçüde destekledikleri bir kuruluştur.
Sanık Mine'nin aşamalarındaki anlatımları ile çelişmeyen temyiz dilekçesindeki ayrıntılı savunmalarında ve yakınmalarında, derslere giremediği gün hasta olduğunu, aşamalarda da değindiği gibi boykot ile ilgisi, bulunmadığını, öğretmeni olduğu köyün ilçeye olan uzaklığı nedeniyle Mahkemenin kendisinden istediği bir günlük doktor raporunu veremediğini, diğer taraftan aynı okul müdürü ile iki erkek öğretmenin örgüt kararı doğrultusunda direniş çağrısına uyarak derslere girmemesi karşısında; görevinin ilk yılı içerisinde tek başına seçebileceği özgür bir davranışın bulunamayacağını, suç kastının olmadığını bildirmektedir.
Sanık Mine'ye; üst düzeydede destek kazanmış böyle bir örgüt ve güç karşısında hangi kararının veya seçiminin yeni başladığı görevinde güven sağlayabileceği kaygısı, kuşkusu egemen olmuştur. Böylesine zorunlu kaygılar içerisinde sanık Mine'nin suç iradesinin (kastının) yapısına, yalnızlığına ve çaresizliğine özgü bir düşünce ile tartışılıp değerlendirilmesi doğru olur.
Eğitimde egemen güç yerleşik yasal yönetim midir? yoksa yasal yönetimle bir ölçüde özdeşleşmiş kadrolaşma, genişleyerek etkinleşmiş, köyündeki yakın görev arkadaşlarını da içine alan örgüt müdür?
Bu karşıt güçler ve baskılar arasında kalan deneyimleri sınırlı genç kızdan tek başına derslere girerek karşıt direnişe geçmesi beklenemez. Gücünü aşacak bu seçiminin başına neler getirebileceğinden kaygılanması beklenmelidir.
Suç kastı ve haklı ceza ilkesi açısından, kamu davasının biçimsel suç yüklenmesi ile sanığın sözü edilen ve gerekçelere değinen savunmasının mahkemece yeniden tartışılıp değerlendirilmesi gerekir. Kanıt bakımından da direnişe katıldığı anlaşılan okul müdürü tanık Turgut'u mahkemedeki "....Mine okula gelmeyince boykota katıldı sandım..." yolundaki anlatımı sanık Mine'nin savunmasını bütünü ile ortadan kaldıracak nitelikte değildir.
2 - Kabul ve uygulama bakımından da ağır para cezası taksit sürelerinin kararda açıklanması yapılmalıdır.
SONUÇ : Sanığın temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde bulunduğundan hükmün kısmen istem gibi BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine 24.4.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.