 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
E:1981/11992
K:1981/13475
T:22.12.1981
* ÖZET:1 - 5602 sayılı olup (kaldırılan) Tapulama Kanununun yöntem hükümlerine göre, tapulama tutanağına karşı itiraz, dava niteliğini taşır.
2 - Davanın varlığı, maddi yanılgı sonucu fark edilmemesi nedeniyle temyiz mahkemesinin bozma kararına uyulmuş olması usuli kazanılmış hak meydana getirmez.
(YİBK., 9.5.1960 gün ve 21/9 s.)
Taraflar arasında tapulama tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca duruşmalı incelenmesi istenilmekle, tetkik raporu ve dosyadaki belgeler okundu, iş incelendi, gereği görüşüldü
Hükmüne uyulan Yargıtay bozma kararında özetle : Dava dilekçesinde hasım gösterilmediği nedeni ile dava dilekçesinin reddine ve tutanaklarının tapu idaresine devrine karar verilmesi gereğine değinilmiştir. Mahkemece dava dilekçesinin reddine davacının itiraz edilmemiş sayılmasına karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
5602 sayılı Kanunun yürürlükte bulunduğu sırada yapılan tapulama tespitlerine karşı ileri sürülen itirazlar dava niteliği taşır. kiraz üzerine Tapulama Mahkemesinde duruşmaya 10.5.1962 yılında başlanmıştır. 509 ve 766 sayılı Tapulama Kanunlarının geçici 2. maddesi hükmüne göre 5602 sayılı Kanuna göre duruşmaları açılmış bulunan itirazlı parsellere ilişkin dava dosyalarının itirazlarının tetkiki için Tapulama Komisyonuna devredilmesine gerek bulunmamaktadır. Hal böyleyken gereksiz yere mahkemece dava dosyasının itirazlar hakkında karar vermek üzere Tapulama Müdürlüğüne gönderilmiş olmasının ve itiraz hakkında Tapulama Komisyonunca karar verilmesinin davanın sonucuna hiç bir etkisi yoktur. Bu durumda nizaı taşınmazın tapulama tespiti davalı adına yapıldığına davacı da bu tespite karşı itiraz ettiğine göre tapulama mahkemesinde bu davaya bakılması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekir. Dairece maddi yanılgıya düşülerek ilamında belirtildiği biçimde bozma sevk edilmesi ve mah. kemece de bu bozmaya uyulması kazanılmış hak meydana getirmez. Bu nedenle mahkemece işin içine girilerek esas yönünden bir karar verilmesi gerekir. Ayrıca kabule göre de; dava dilekçesinin iptaline ve tutanağın Tapulama Müdürlüğüne iadesine karar verilmekle yetinilmesi gerekirken (davanın reddine) biçiminde hüküm kurulması isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), Yargıtay duruşmasında kendisini avukatla temsil ettiren davacı yararına takdir edilen 1.400 lira avukatlık parasının davalıya yükletilmesine ve 76 sayılı Tapulama Kanununun 73. maddesince harç alınmamasına 22.12.1981 gününde oybirliği ile karar verildi.