 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1981/2914
K: 1981/7187
T: 28.04.1981
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulanan tahliye ve alacak davasına dair kararın duruşmalı olarak temyizen tetkiki süresi içinde davalı tarafından istenilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, temerrüt nedeniyle kiralananın boşaltılması ve 500.000 lira kira alacağının tahsili isteminden ibarettir. Mahkemece kiralananın boşaltılmasına ve 100.000 lira kira alacağının tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
1 - Dava evrakı münderecatı ile tarafların iddia ve savunmalarına ve aylık kiranın 20.000 lira bulunduğunun davalı tarafından kabul edilmesine ve davalı tarafından ibraz edilen tarihsiz belgenin verildiğini davacıların kabul etmesine ve beş yıllık kiranın ödenmediğinin delilleri takdir eden mahkemece kabul edilmesine ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına binaen kira alacağına karşı ileri sürülen temyiz itirazları yerinde değildir.
2 - Dosya arasında bulunan 1.1.1973 başlangıç tarihli ve iki yıl süreli kira akdi davalı ile davacı Hasan ve Mesubre arasında tanzim olunmuştur. kira akdini yapan davacı ile Mesubre arasında mecburi dava arkadaşlığı vardır. 29.9.1980 tebliğ tarihli temerrüt ihtarını kiralayanlardan yalnız Hasan keşide etmiştir. Sözleşme bir kül olup mecburi dava arkadaşlığı bulunanlardan yalnız birinin keşide ettiği ihtarla davalı temerrüde düşürülemez. Temerrüt ihtarının sözleşmede taraf olan kimselerce birlikte yapılması zorunludur. Akdi yapan Mesubre'nin davaya muvafakat vermesi dava için icazet niteliğinde kabul edilse bile geçersiz olan temerrüt ihtarına geçerlilik kazandırmaz.
Bu cihet nazara alınmadan kanuna uymayan temerrüt ihtarına dayanılarak kiralananın boşaltılmasına karar verilmesi yerinde değildir.
3 - Tarafların kazandığı ve kaybettiği miktarlar gözönünde tutularak takdir edilen vekalet ücretinin taraflar lehine aynen hükmedilmesi gerekirken BK. hükümlerine göre takasla mahsup edilerek neticeten 2.000 lira vekalet ücretinin davacıdan alınıp, davalıya verilmesi şeklindeki hüküm tesisi de usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün kira alacağına ilişkin kısmının birinci bentde yazılı nedenle ONANMASINA ve kiralananın boşaltılması ile vekalet ücretine ait kısmın ikinci ve üçüncü bentde yazılı nedenle BOZULMASINA ve hükmün niteliğine göre taraflar lehine mürafaa vekalet ücreti takdirinde yer olmadığına ve temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına, 28.4.1981 tarihinde onama ve vekalet ücretinden bozmada oybirliği ile diğer bozmada oyçokluğu ile karar verildi.