 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1981/1800
K: 1981/7956
T: 11.05.1981
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilen vakıf davasına dair kara davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, Makbule tarafında vasiyet yoluyla kurulan vakfın tescili isteminden ibarettir. Mahkemece istem gibi kara verilmiş ve hüküm Vakıflar Genel Müdürlüğü vekili tarafından temyiz olunmuştur.
MK.nun 74. maddesi gereğince Vakıf resim senetle veya vasiyet yolu ile kurulur ve vakfedenin ikametgahı asliye mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır. Bu hükme göre, vakıfın sağlığında sonuç doğuracak vakıf, vasiyetname ile kurulur. Vasiyetname, vasiyeti yapanın tek taraflı iradesiyle, kanunun tayin ettiği şekil ve şartlara riayet suretiyle yapmış olduğu ve ölümünden sonra yapılmasını arzu ettiği hususları kapsayan tek taraflı bir hukuki muameledir. Vasiyet edenin ölümü ile kesinleşir. Vasiyet yoluyla yapılan vakıf ölümün tahakkuk ile kesinleşeceğinden tescilide bundan sonra söz konusu olması gerekir. Bu tescili vakıf senedinde mükellefiyet yüklenen kimseler yaptırabileceği gibi mirasçılar ve en son ıttıla halinde teftiş makamı da yaptırabilir. Bu nedenle ölümünden sonra hüküm ifade temke üzere kurulan vakıfların, ölüm tahakkuk etmeden vasiyet edenin talebi ile tescili kanun hükümlerine aykırı düşer.
Ayrıca MK.nun 74. maddesinin 6. bendi gereğince vakfın tescili ile birlikte vakfedilen malların mülkiyeti ve hakları vakfa intikal eder. Vasiyette bulunan ise 10.5.1979 tarihli değiştirilen vakıf senedinin 2. maddesinde ben öldükten sonra bu dairenin mülkiyeti vakfın tüzel kişiliği mülkiyetine geçecektir demektir. Tescil bu suretle de vasiyet suretiyle vakıf kuranın son arzusunada uygun bulunmamaktadır.
Belirtilen bu nedenlerle vasiyetl yoluyla kurulan vakıflar vakfın ölümünden sonra hüküm ifade edecek ve tescilde bundan sonra yapılabilecek olduğundan, vakfın ölümünden evvel vakfın tescili talebinin reddine kararverilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün açıklanan nedenle BOZULMASINA, 11.5.1981 tarihinde oybirliği ile kara verildi.