 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
E:1981/782
K:1981/2076
T:05.03.1981
ÖZET : Davacı idare Kamulaştırma Yasasının 6/son maddesine dayanarak onanlı imar planına göre kamulaştırma işlemini yapmış ve davalıya tebliğ etmiştir. Bu gibi kamulaştırmalarda mal sahibi Danıştay'a dava açamaz.
(6830 s. İstimlak K m. 6,14)
Taraflar arasındaki 6830 sayılı Yasanın 16. maddesi uyarınca tesbit ve tescil davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı belediye vekili yönünden süresinde verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü
Davacı idare 6830 sayılı Kamulaştırma Yasasının 6/son maddesine dayanarak onanlı imar planına göre kamulaştırma işlemini yapmış ve davalıya tebliğ etmiştir. Aynı Yasanın 14. maddesinin 2. bendi gereğince bu gibi kamulaştırmalardan mal sahibi Danıştay'a dava açamaz. Kanunun bu açık hükmü karşısında Danıştay'a başvurulmuş olması kamulaştırma işleminin kesinleşmesine engel olamaz.
Taşınmaz malın idare adına tesbiti ve tesciline karar verilmesi gerekirken kesinleşmediğinden söz edilerek davanın reddi usul ve yasaya aykırıdır.
Davalı idare vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), 5.3.1981 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Taşınmaz mal 6830 sayılı Kamulaştırma Yasasının 6/son maddesi uyarınca kamu yararı kararı alınmadan tasdikli imar planına dayanılarak yapılmış ve kamulaştırmanın bu niteliği tebliğ belgesinde açıkça belirtilmiştir. Aynı yasanın 14. maddesinin 2. bendi gereğince 6. maddesinin son fıkrasında gösterilen ve kamu yararı kararı alınmasına ve onanmasına gerek olmayan hususlardan dolayı Danıştayca dava edilemez. Böyle olunca kamulaştırma işlemi bedelde dahil olmak üzere kesinleşmiştir. Acele el koymaya mütealik 16. maddede ise mahkemeden bedel artırma davası açıldığı ve dava neticesinin beklenmeksizin kamulaştırılan taşınmaz malın hemen konulmasına idarece sorumluluk görüldüğü hallerde bu yolla başvurulabilir. Bu hüküm istisnai bir yetkidir. Kural olarak istisnai hükümler genişletilerek uygulanamaz. Bu nedenle istemin reddi. yukarıda yazılı gerekçelerle ve sonucu itibariyle doğrudur. Çoğunluğun kararına katılmıyorum.
Üye S. Özmert