 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
E: 1981/4233
K: 1981/5053
T: 11.05.1981
DAVA : Taraflar arasındaki 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası uyarınca, kat malikleri kurulu olağanüstü toplantısında alınan kararın iptali davasından dolayı yapılan yargılama sonunda, dava konusu 29.3.1979 günlü kurul kararının iptaline dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi, davalılar vekili yönünden süresinde verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla, dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1 - 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 29/2. maddesi gereğince olağanüstü kat malikleri kurulu toplantısına katılacak olanlara gönderilen çağrı kağıdının toplantı gününden 15 gün önce gönderilmesi koşulu yazılı ise de, davacının kendisi o toplantıya gelerek görüşmelere katılmış ve itiraz etmemiş bulunmasına göre, bu şekil eksikliğinden yararlanmaya kalkması, iyi niyet kurallarına uymadığından, bu yoldaki isteminin reddi gerektiği düşünülmeden bazı nedenle toplantıda alınan kararların iptal edilmesi,
2 - Aynı Yasanın 42. maddesine göre ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat veya kolay hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bir takım yenilik ve eklemeler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır, kuralı hükme bağlanmıştır. Aynı Yasanın 43. maddesinin ilk tümcesinde yapılması istenilen yenilik ve eklemeler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya ana taşınmaz malın bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunuyorsa, bunlardan faydalanmak istemeyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir. Bu gibi yenilik ve eklemelerin giderini onların yapılmasına karar veren ve yararlanan kat malikleri öderler denilmiştir.
Her iki maddenin birlikte okunmasında varılacak sonuç, sözü geçen yenilik ve eklemeler için pay ve payda çoğunluğun vereceği karar geçerlidir. Mahkemenin anladığı şekilde oybirliğiyle karar alınması zorunluluğu değildir. Ancak çok masraflı ve lüks olan yenilik ve eklemelerin giderlerine bundan yararlanan kimseler katılırlar. Olayımızda zorunlu değildir. Ancak çok masraflı ve lüks olan yenilik ve ekleme davacının kendisi de yararlanabileceğinden ve bu uğurda harcanacak 100000 liralık çok masraflı kavramı içinde görülemeyeceğinden, kurul kararının iptali gerektiği sonucuna varılması,
Usul ve Yasaya aykırı görülmüştür.
SONUÇ : Davalıların temyiz itirazları yerinde bulunduğundan, hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle H.U.M.K.'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA 11.5.1981 gününde oybirliği ile karar verildi.