 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1981/13905
K: 1981/1682
T: 19.02.1981
DAVA : Taraflar arasındaki müdahalenin önlenmesi davası nedeniyle yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davacılar vekilinin açmış olduğu iş bu davanın kabulüne, davacıların traktör üzerindeki müdahalelerinin önlenmesine ilişkin yukarıda gün ve sayısı yazılı hüküm davalı Gazi Yıldırım tarafından duruşmalı olarak temyiz edilmekle beraber dosyanın Yargıtaya gönderilmesi için gerekli posta giderinin verilen süre içinde ödenmemesi nedeniyle hükmün temyiz edilmemiş sayılmasına dair aynı sayılı ve 5.11.1980 günlü kararında yine davalı Gazi Yıldırım adına Avukat Sani Yıldırım tarafından temyiz edilmesi üzerine ,
24.12.1941 gün ve 9/32 sayıl ve yine 5.1.1949 gün 32/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararının birlikte incelenmesinden çıkan sonuca göre temyiz eden tarafın yasaca ödemekle yükümlü olduğu PTT. giderini vermemekte direnmesi yine hakim tarafından verilen süre içinde bu ücreti vermemesi halinde temyiz isteğinden vazgeçmiş sayılması gerekir. Temyiz isteğinden vazgeçmiş sayılmasına karar verme yetkisi ile Yargıtaya değil mahalli mahkemeye aittir.
Mahkeme davalının 4.6.1980 gününde vaki temyizi üzerine davalıya 1.8.1980 günlü muhtıra yollamış ve posta ücretinin 7 gün içinde ödenmesini istemiştir. Bu muhtıra 4.9.1980 gününde davalı vekiline tebliği edilmemiş, buna rağmen davalı vekili posta giderini yatırdığını ileri sürmüş ise de bu yönü bir makbuzla kanıtlayamamıştır. O halde hukuk mahkemesinin 5.11.1980 gününde temyiz dileğinden sarfınazar edildiğine ilişkin kararı doğrudur. Buna yönelik temyiz itirazları reddedilmeli ve 5.11.1980 tarihli hüküm onanmalıdır.
2. 1. bendde gösterilen nedenlerle 4.6.1980 gün ve 236/146 E. sayılı hükme yönelik temyiz dilekçesinin reddi cihetine gidilmiştir.
SONUÇ : Davalı Gazi Yıldırım 5.11.1980 gün ve 236/146 sayılı kararı karşı ileri sürdüğü temyiz itirazlarınn reddi ile bu kararın ONANMASINA, ve davalıdan temyizden vazgeçmiş sayılmasına ilişkin karar onandığına göre esas hükme yönelik temyiz itirazların incelenmesi olanağı bulunmadığından 4.6.1980 gün ve 236/146 sayılı hükme yönelik temyiz dilekçesinin reddine ve işin niteliğine göre harç alınmasına gerek bulunmadığına ve davacılar Hüseyin Diktaş ve Ali Özkan yararına takdir edilen 3.000 lira duruşma avukatlık parasının temyiz eden ve duruşma isteyen davalı Gazi Yıldırım'a yükletilmesine, peşin harcın istek halinde geri verilmesine 19.2.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.