 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
3. Hukuk Dairesi
E: 1981/1437
K: 1981/1454
T: 16.03.1981
DAVA : Dava dilekçesinde 117827.75 lira değerindeki nişan hediyelerinin aynen iadesi olmadığı takdirde değerini masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece dava kısmen kabul edilerek 109631.75 lira değerindeki eşyaların aynen, iadesi olmadığı takdirde değerinin tahsili cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : Davalı vekili iki nişan yüzüğü ile iki adet pırlanta yüzüğü kristal meyveliği ve nişan elbisesini 17.3.1980 günlük dilekçesinde, hislon saati de 6.5.1980 günlü oturumda aynen iade edeceklerini bildirmiştir. Bu ve diğer nişan hediyelerinin aynen olmadığı takdirde değerlerinin iadesi, davacının dava dilekçesinde yazılı isteğini uygun olup bunda, yasaya bir aykırılık bulunmamaktadır.
MK. nun 86. maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre, hediyeler aynen mevcut değilse bile gayri hakkın mal edinmeye dair olan hükümlere tevfikan tazmin olunur. Alan tarafından kullanılmış ve hükümlere tevfikan tazmin olunur. Alan tarafından kullanılmış ve iyiniyetle kısmen veya tamamen karşılıksız olarak elden çıkarılmış ise, hediyelerden geriye ne kalmışsa yalnız onun verilmesi gerekir.
Davalı vekili bir kısım hediyeleri kullandığını ileri sürmüş, delillerini ibraz edeceğini bildirmiştir. Davalı tarafın dellileri toplanıp bu hediyelerin durumu araştırılmadan ve davalı vekili nişan elbisesini iade edeceğini bildirdiği halde, vekilin bu beyanı üzerinde de durulmadan hüküm tesisi doğru değildir.
Bu itibarla yukarıda açıkalan esaslar göz önünde tutlmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 16.3.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.