 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
1. Ceza Dairesi
E: 1981/352
K: 1981/326
T: 11.02.1981
DAVA : ... Vergi Kontrol Bürosu Başkanı bulunduğu sırada devlete ait eşya ve malzemeleri zimmetine geçirmekten sanık Behçet ve katılmaktan sanık Hikmet'in yapılan yargılaması sonunda; müsnet suçtan beraatlerine dair (Çorum Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 21.8.1980 gün ve 1980/13 esas 1980/158 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi hazine vekili tarafından istenilmiş ve şartı yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığın'dan tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü :
KARAR : Yapılan yargılamaya, toplanan kanıtlara, hükmün dayandığı gerekçe ve takdire göre, sanık Hikmet'in beraatine ilişen temyiz itirazlarının reddiyle bu sanık yönünden usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA,
Sanık Behçet, hakkındaki temyiz itirazlarına gelince :
Sanık Behçet, .......Defterdarlığı Vergi Kontrol Memuru ve Kontrol Bürosu Başkanlığı görevinden 13.6.1979 tarihinde emekliye ayrılmış beraat eden sanık Hikmet ile birlikte özel muhasebe bürosu açmıştır. Aynı dairede vergi kontrol memuru olan tanık İbrahim'in sanığın emekliye ayrılmadan önce kendisinden alarak evine götürdüğü yazı makinasını daireye iade etmediğini ve özel bürosunda kullandığı ihbar etmesi üzerine 14.8.1979 tarihinde büroda yapılan tesbitte, dairenin demirbaş listelerine kayıtlı yazı makinası ile bir adet masa yazı kalemi, 4 adet boya kalemi ve bir adette müteahhit Mikail'e ait bir klasör olduğu görülmüş ve bu malzemeler sanık tarafından bir gün sonra yani 15.8.1979 gününde daireye teslim edilmiştir. Ancak daha başka malzemelerin de bulunabileceği şüphesiyle aynı büroda 16.8.1979 tarihinde yapılan aramada ayrıca 1 adet klasör, bir adet telli dosya, 11. adet vergi mevzuatı ile ilgili daireye ait kitap 20 adet kurşun, boya ve kopye kalemi 2 adet zımba, bir fırça, iki telli dosya, bir kutu karbon kağıdı ve bir adet silgi bulunarak durum bir tutanakla saptanmıştır.
Sanık aşamalarda bu eşya malzemeleri yoğun daire işlerini evde tamamlamak için götürdüğünü, emeklilik işlemlerini bitiremediğinden iade edemediğini, çocuklarının bunlarla oynayıp bozmaları endişesiyle evden muhasebe bürosuna naklettiğini ve mal edinme kastının bulunmadığını savunmuştur.
TCK.nun 202. maddesinde göre, zimmet suçu; bir memurun görevi dolayısıyle kendisine tevdi olunan veya denetim, koruma ve sorumluluğu altında bulunan para veya para hükmündeki eşya ve malları hesabına geçirmesi veya mal edinmesiyle oluşur. Cürmün teşekkülü için failde "temellük ve tesahüp" kasıt ve niyetinin gerçekleşmesi şarttır.
Olayımızda, sanığın koruma ve sorumluluğu altındaki demir başa kaydedilmesi gereken kitapları kaydetmiyerek diğer eşya ve malzemelerle birlikte evine götürmesi ve emekliye ayrıldığı 13.6.1979 tarihinden sonra bunları özel muhasebe bürosuna taşıyarak olay tarihine kadar burada kullanması ve maliye müfettişi tarafından 14.8.1979 gününde yapılan kayıt nizam kontrolünde saptanan malzemelerin 15.8.1979 gününde defterdarlığa götürerek teslim ettiği halde, aynı büroda, bunlar dışında kalan ve 16.8.1979 tarihli aramada bulunarak zaptedilen diğer eşya ve malzemeleri iade etmemesi zimmet kastı ve niyetini açık biçimde göstermiş olduğu nazara alınmıyarak yazılı şekilde sanığın beraatine karar verilmesi,
SONUÇ : Yasaya aykırı, temyiz itirazları bu itibarla yerinde olduğundan sanık Behçet hakkındaki hükmün CMUK.nun 321. maddesi gereğince tebliğname gibi BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine 11.2.1981 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.