 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1981/6759
K: 1981/7427
T: 19.11.1981
DAVA : Taraflar arasındaki aktin feshi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın görev yönünden reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1 - Davacı, yanlar arasında düzenlenen 8.9.1979 günlü kira sözleşmesinin "gabin nedeniyle iptaline" karar verilmesini istemiştir. Davalı sava karşı çıkmıştır. Mahkemece, Sulh Hukuk Mahkemesinin görevli olduğundan sözedilerek görevsizliğe karar verilmiş, hüküm, davacı yanca temyiz edilmiştir.
2 - Davada, yanlar arasında düzenlenen 8.9.1979 günlü sözleşmenin "gabin nedeniyle hükümsüz" olduğu savlanmış, o nedenle "iptali" için istemde bulunulmuştur. Şu duruma göre, mahkemece, görevsizliğe karar verilmesi, davanın niteliği ile bağdaşmamıştır. Çünkü, HUMK. md. 8/II, 1 uyarınca, kira sözleşmesine dayanan her türlü "aktin feshi" davaları (BK. md. 248 vd.) yönünden Sulh Hukuk Mahkemesi görevli kılınmıştır. Burada, yanlar arasında başlangıçta geçerli bir kira sözleşmesinin yapılması, sonradan sözleşmenin "feshinin" istenmesi söz konusudur. İşte böyle bir "fesih davası" Sulh Hukuk Mahkemesinde görülür. Oysa, yanlar arasında yapılan kira sözleşmesinin geçerli olmadığı savı ile kira sözleşmesinin "iptali" için dava açılması durumunda, görevli mahkeme taşınmazın değerine göre belirlenir. Eş deyişle böyle bir dava, değere göre, ya Sulh Hukuk ya da Asliye Hukuk Mahkemesinde görülür (Bkz. Prof. Dr. Baki KURU, Hukuk Muhakemeleri Usulü, Yıl: 1979 C. 1, Sh. 170).
Somut olayda, davacının Bk. md. 21 çerçevesinde kira sözleşmesinin "gabin nedeniyle iptalini" istemesinin anlam, bu kira sözleşmesinin ta başlangıçtan beri kendisini bağlayıcı nitelikte bulunmadığına ilişkindir. Öyleyse, kiralananın çok belirgin olan değerine göre, uyuşmazlığı çözmekte Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli olduğunun kabulü gerekir.
Yerel mahkemenin tüm bu yönleri gözetmemesi, usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Yukarıda, açıklanan nedenlerle, hükmün, davacı yararına BOZULMASINA, 19.11.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.