 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1981/5552
K: 1981/6144
T: 30.09.1981
DAVA : Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1 - Davacı, yanlar arasında yapılan satımın bozulduğunu, teslim aldığı araca 23.660 lira onarım için gider yaptığını, sözleşmenin bozulması üzerine aracı davalıya geri verdiğini ileri sürerek 23.660 liranın ödettirilmesi için istemde bulunmuştur. Davalı, aracın sağlam olduğunu, onarımdan sözedilemiyeceğini savunup davanın reddini dilemiştir. Mahkemece, istem doğrultusunda 15.065 lira onarım giderinin ödetilmesine karar verilmiş hükmü, davalı temyiz etmiştir.
2 - Yanlar arasında satım sözleşmesi ilişkisi kurulduğunda, bu sözleşmenin karşılıklı ve birleşen iradeleriyle bozulduğunda, aracın davalıya geri verildiğinde, mahkemece çözümü gereken bir uyuşmazlık yoktur. Davacı, teslim aldığı araçtaki arızaları gidermek için onarım yaptırmak durumunda kaldığını ileri sürmüştür. Mahkemece de faturalara dayanarak 15.065 liranın ödetilmesine karar verilmiştir. Oysa, bu yönden ortaya çıkan uyuşmazlığın çözüme bağlanmasında, soruşturma eksik bırakılmıştır. Gerçekten, dosyanın içeriğine göre, aracın bir süre davacının elinde kaldığı anlaşılmaktadır. Öyleyse, araca, 15.065 lira gider yapılması nedeni üzerinde durulmalı, onarımın davacının aracı kötü kullanması sonucumu olduğu, normal kullanmanın da böyle bir onarımı gerektirip gerektirmediği, araçtan yararlanmak için mi davacının bu onarım giderlerini yaptığı, bu onarımın zorunlu olup olmadığı, sözleşmenin bozulması üzerine davacıya geri verilen araçtaki bu onarımla davalının malvarlığında bir artış olup olmadığı, tutarı belirlenmeli, yukarıdan beri sıralanan tüm bu yönlerin aydınlığa kavuşturulması için uzman bilirkişiden rapor alınmalı, böylece ortaya çıkacak uygun sonuç çevresinde uyuşmazlık çözüme bağlanmalı, buna göre bir karar verilmelidir.
Yerel mahkemenin tüm bu yönleri gözetmemesi, usul ve yasaya aykırı olup hükmün bozulmasını gerektirir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, hükmün davalı yararına BOZULMASINA,(...) 30.9.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.