 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E: 1981/6522
K: 1981/8255
T: 12.11.1981
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mercii kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekilleri tarafından temyiz olunması üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 2.9.1981 gününde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : İ.İ.K.nun 170 ve bu madde yolu ile uygulanması gereken 68/a madde hükmüne göre mukayese imzaları ile senet üzerindeki imza arasında yapılacak kıyaslama ile yahut diğer delil ve karinelerden mercii inkar edilen imzanın borçluya aidiyetine kanaat getirdiği takdirde itirazın geçici olarak kaldırılmasına karar verir.
Mercii hakimine tanınmış bu yetki ancak olumlu yönde kullanılabilir ve sonuca varılabilir. Borçlu tarafından reddedilen imzanın ona ait olmadığı görüşüne ancak usulüne uygun biçimde yapılacak bilirkişi incelemesi sonucu varılabilir. Bu nedenlerle bilirkişi incelemesi yapılmaksızın İ.İ.K.nun 170 ve 686 a maddelerinden hakime tanınmış olan yetki genişletilmek ve kapsamı dışına çıkılmak suretiyle inceleme yapılmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup alacaklı vekilinin temyiz itirazları yerinde görüldüğünden mercii kararının İ.İ.K.nun 366 ve HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA 12.11.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.