 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E: 1981/3264
K: 1981/4568
T: 05.05.1981
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki müşteki vekili tarafından temyiz olunması üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 29/4/1981 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Evli olan bir erkek, bir taşınmaz kiralamış ve burada eşi ile birlikte oturmaya başlamış olduğunun kabulü gerekir. (Bkz. Medeni Kanun'un 151, 152, 153, 154. madde Koca evi terk eder ve eşi aleyhinde boşanma davası açarsa, evlilik birliğini temsil yetkisini bu durumun devamı süresince de koruyup kullanabileceği düşünülmez. Bu takdirde kadın, evin daimi ihtiyaçları için eşine bağımlı olmaksızın tasarrufta bulunabilir.
Müşteki vekili, müvekkilesinin kocasının Levent Nakipoğlu'nun müşterek konutu terk edip müvekkilesi aleyhinde boşanma davası açtığını, mecurun bu terk olayından sonraki kiralarını müvekkilesinin ödediğini, akit kocanın müvekkilesi üzerinde baskı yaratmak ve onu boşanmaya zorlamak amacıyla kiralayanlara tahliye taahhüdünde bulunduğunu, kiralayanların da bu taahhüde dayanarak tahliye istemiyle icra takibi yaptıklarını iddia etmiş, delillerini bildirmiş hakkın kötüye kullanılması nedeniyle icra takibinin iptalini istemiştir.
Akit, kocanın, ayrıca kira bağıtından doğan kişisel yükümünden kurtulmayı amaçlaması, evlilik birliğinin iddia edilen ve bir ölçüde kanıtlanan özel durumunu etkileyemez. Eylemsiz kaldığı takdirde hakkında İcra ve İflas Kanunu'nun 276. maddesinin 4. fıkrasının uygulanması mümkün bulunan müştekinin şikayete hakkı vardır. Müşteki vekilinin iddia ve delilleri yeterince incelenmeden ve kanıtlandığı takdirde Medeni Kanun'un 2. maddesi uyarınca tahliyeye ilişkin icra takibinin müşteki yönünden iptaline karar verilmesi gerekeceği düşünülmeden,
SONUÇ : Şikayetin reddine karar verilmesi isabetsiz olduğundan, müşteki vekilinin dileğinin kabulü ile temyiz olunan merci kararını İİK'nun 366 ve HMUK'nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 5/5/1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.