 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1981/2345
K: 1981/3073
T: 12.05.1981
DAVA : Davacı, doğum yapan eşinin tedavisinde Kurum doktorlarının gerekli ihtimamı göstermediklerinden kendisinin masraf yapmasına ve ayrıca ıstırap çekmesine sebebiyet verdiklerini ileri sürerek, 10448 lira maddi 10.000 lira manevi tazminat olmak üzere 24448 liranın davalı Kurumdan tahsiline karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, davanıne reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacılar avukatınca temyiz edilmesi üzerine işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
KARAR : Dava, sigortalının Bursa Özel hastanesinde eşine yapılan muayene ve tedavi masraflarının ödetilmesi istemine ilişkindir. Bu yönden, davanın yasal dayanağı, 506 Sayılı SSK'nun 118/1. maddesidir. Anılan maddede ise; "Hastalık ve analık yardımlarından yararlanacak olanlar Kurumca tesbit edilecek belgelerle Kuruma bağlı sağlık müesseselerine veya Kurum hakimlerine başvurarak muayene ve tedavi olurlar" hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümle güdülen temel amaç, SSK.'na hastalık yardımlarından yararlanacak olanlar Kurumun yasal olanakları ile yapacağı yardımlardan fazla bir yükümlülük yüklememektedir. Başka bir anlatımla, hastalık durumunda muayene ve tedavinin Kurumun sağlık kuruluşlarında yapılmasını öngören esas, Kurumun sağlık yardımlarını en az giderle yerine getirmesini, sağlamak amacıyla benimsemiştir. Bu bakımdan, sigortalı, anılan esasa aykırı bir muayene ve tedaviye ilişkin ödemelerden, Kurumun sağlık kuruluşlarına başvurması durumunda dahi yapılması gerekli olanları Kurumdan istemek hakkına sahiptir. Zira, bu durumda Kurumun hiç bir zararı söz konusu değildir. Muayene ve tedavi, Kurum sağlık kuruluşlarında yapılmış olsaydı Kurum bu giderleri karşılamakla yükümlü idi. Bu nedenle mahkemece davacının eşinin Kuruma ait tesislerde tedavi edildiği takdirde, Kurumun yapacağı masraflar kadarını isteyebileceği gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usule ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, (...) 12.5.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.