 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1980/3313
K: 1981/331
T: 29.04.1981
DAVA : Davacının oğlunun işyeri ihtiyacı nedeniyle kiralananın muhasebe bürosu olarak kullanılacağını ileri sürerek boşaltılması isteğine ilişkin davadan olayı yapılan yargılama sonunda; (Kadıköy 4. Sulh Hukuk Mahkemesi)nce mesken niteliğindeki bir taşınmazın muhasebe bürosu olarak kullanılabilmesi için, diğer bağımsız bölüm sahiplerinin iznine gereksinme bulunmadığından bahisle davanın kabulüne dair verilen 27.12.1979 gün ve 79/93-1191 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nin 4.7.1980 gün ve 80/2896 - 7114 sayılı ilamiyle, "... Davacı, mesken olarak kayıtlı bulunan dairede muhasebe işleri yapacağını, ileri sürerek kiralananın boşaltılmasını istemiştir. Tapudan gelen cevaba göre kiralananın Kat Mülkiyeti Kanununa göre mesken olduğu anlaşılmaktadır. Mesken olan yerin, işyeri haline getirilmesine diğer paydaşların muvafakatlarının alınması gerekip gerekmediği incelenmemiştir. Yönetim planı ve kat mülkiyeti hükümlerine göre bunu önleyen bir hal olup olmadığı incelenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekir) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan sonra ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Kat maliklerinin, bağımsız bölümler üzerinde kuramayacağı müesseseler ile, oybirliği koşulu ile açabileceği yerler, Kat Mülkiyeti Yasasının 24. maddesinde "Yasak İşler" başlığı altında düzenlenmiştir. Anılan maddenin 1. fıkrasına göre; "Bağımsız bölümde hastahane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür. "Buyurucu nitelikteki" bu hükümle, anataşınmazın bir bölümünde, nitelikleri belirtilen işyerlerinin kurulması kesinlikle yasaklanmış, yönetim planı ile ya da sonradan yapılacak anlaşmalarla bu kuralın aksinin kararlaştırılamayacağı kabul edilmiştir.
Aynı maddenin 2. fıkrasında ise, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilecek işyerlerinin nitelikleri belirtilmiştir. Bu fıkrada düzenlenen yasak kapsamına giren işyerleri; sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, klüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri", "fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri", "imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler"dir.
Görüldüğü gibi, "Muhasebe bürosu" ne 1. fıkrada sayılan yasak işlerdendir, ne de 2. fıkrada belirlenen ve kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği karara bağlı olarak yapılabilecek işlerdendir. Muhasebe bürosu (yazıhane), niteliği itibariyle 24. maddede gösterilen yasak kapsamına girmediğine göre, açılabilmesi diğer maliklerin iznine bağlı değildir. Ne var ki, bağımsız bölüm sahipleri bunun aksini kararlaştırabilirler ve yönetim planına, (Muhasebe bürosu) niteliğindeki bir işyerinin açılmasını yasaklayan veya diğer kat maliklerinin muvafakatına bağlı tutacak bir hüküm koyabilirler. 634 sayılı Yasa, 24. maddesinin 1. fıkrasında belirlenen işyerlerinin açılamayacağına ilişkin hükme aykırı sözleşmeleri geçersiz saymış, diğer işyerleri için böyle bir kısıtlamaya gerek görmemiş bulunduğuna göre, yönetim planındaki engelleyici bir hüküm geçerli olur.
Bu nedenle, Kat Mülkiyeti Yasası uyarınca tapuda "Mesken" olarak kayıtlı bağımsız bir bölümün (Muhasebe bürosu) olarak kullanılmasına yasal bir engel bulunmamakla beraber yönetim planında aksine bir hüküm bulunup bulunmadığı mahkemece araştırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Açıklanan nedenlerle önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının yukarıda yazılı nedenlerle HUMK. nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, 1.4.1981 gününde yapılan görüşmede yeterli çoğunluk sağlanamadığından, 29.4.1981 gününde görüşmede oyçokluğuyla karar verildi.