 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1980/1951
K: 1981/567
T: 09.07.1981
DAVA : Taraflar arasında boşanma davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kocaeli Asliye 2. Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 13.9.1979 gün ve 229-588 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 17.12.1979 gün ve 9062-9198 sayılı ilamı : (... İlanen tebliğ edilecek evrakın bir örneğinin mahkemenin herkesçe görülebilecek bir yere asılması zorunludur. Bu yön geçerlilik şartıdır. (7201 sayılı kanun madde 28) olayda bu şarta uyulmadığı için gerek davetiye gerekse gıyap kararı geçersizdir. (Bu yön savunma hakkın zedeleyen ve hükmün sonucun etkileyen bir usul yanlışlığıdır) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece örnek kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü :
KARAR : Tebligat kanun 32. maddedeki "Tebliğ usulüne aykırı yapılmış olsa bile muhatabı tebliğe muttali olmuş ise muteber sayılır. Muhatabın beyan ettiği tarih tebliğ tarihi addolunur" hükmü olağan tebliğlerle ilgilidir. Oysa temyiz süreleri hakkın esasına ilişkin olup başlaması yasada özel hükümlere bağlı kılınmıştır. Nitekim hukuk usulü muhakemeleri kanunun 392. maddesinde yazılı usulde kararların iki taraftan her birine verilmesi öngörürülmüş, 393. madddede ise müddetlerin ilamın iki taraftan herbirine verildiği tarihten başlayacağı buyurucu biçimde belirlenmeştir. Olayda davalı vekilini ilamın içeriğini tümüyle öğrendiği ispatlanamadığına göre temyiz süresin geçmediği gözetilmeksizin yazılı şekilde direnme kararı verilmesinde isabet bulunmamaktadır.
Özel daire bozma sebepleri hukuk genel kurulunca da bu nedenlerle benimsendiğinden direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazların kabulüyle direnme kararının özel daire bozma kararında ve yukarıda gösterilen sebeplerden dolayı BOZULMASINA, 9.7.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.