 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1980/8838
K: 1980/14001
T: 23.12.1980
DAVA : Taraflar arasındaki fazla çalışma ve yıllık ücretli izin parası ikramiye, boşta geçen günler karşılığı ile maddi tazminatın ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmekle, işin gereği düşünüldü:
KARAR : Davalı kooperatife ait süt fabrikasında süresi belirli hizmet sözleşmesiyle çalışmakta olan davacının hizmet akti; işletmeyi telefisi mümkün olmayacak biçimde zarara soktuğu iddiasiyle 30.5.1979 tarihinde ve 31.5.1979 tarihi itibariyle ilişiği kesilmek üzere yönetim kurulu kararıyla bildirimsiz olarak feshedilmiştir.
Fesih bildirimi bozucu yenilik doğuran bir hak olup, karşı tarafa yöneltilen bir irade açıklamasıyla kullanılır ve hukuki sonuçlarını derhal doğurur. Fesih bildiriminin tebliğinden önce, davacıya 31.5.1979 tarihinden itibaren kooperatif yönetim kurulu üyelerinden ve fesih kararında imzaları bulunan Başkan (Y.A.) ve Murahhaz üye (N.T.) tarafından yıllık izinin verilmiş olması, akdin feshinden dönüldüğü ya da vazgeçildiği anlamına gelmez.
Fesih tarihinden sonra işçinin işyeriyle ilişiği herhangi bir nedenle; dava konusu olayda olduğu gibi, verilmiş yıllık izin nedeniyle izin sonunda kadar geciktirilmiş olması halinde; fesih iradesinin açıklanmasından sonraki ilişkinin hizmet akdine dayanmayan bir hizmet ilişkisi olarak kabulü gerekir ve bu süre zarfında işçi, işçilik haklarından bu ilişki nedeniyle yararlanır. Mahkemenin, davalı şirketin, fesih sebebi yaptığı hususlar üzerinde herhangi bir inceleme ve araştırma yapmadan ve savunma delilleri toplamadan, hizmet sözleşmesinin feshi kararında imzası bulunan kooperatif yönetim kurulu başkanı ve bir üyesi tarafından davacıya yıllık izninin verilmesi sebebiyle akdin feshinden vazgeçildiği gerekçesiyle akdi tazminat isteğinin kabulü ve sözleşmenin 11. maddesinde yazılı tazminatın ceza koşulu niteliğinde görülmesi yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 23.12.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi.