 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1980/150
K: 1980/453
T: 28.01.1980
DAVA: Davacı sendika, Malatya Bölge Çalışma Müdürlüğünün 14.11.1979 gün ve 564 - 42/6 - 4005 sayılı yetki kararının iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, itirazı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde YSİ. sendikası avukatı tarafından temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : İtirazın konusu; Malatya Bölge Çalışma Müdürlüğünün 14.11.1979 gün ve 564/42- 6 - 408 sayılı yazısının iptali isteğinden ibarettir.
Toplu İş sözleşmesinin hükümsüzlüğü ancak yasada öngörülen prosedürün yerine getirilmesi suretiyle tesbit olunabilir. Olayda mahkeme iptali istenen Bölge Çalışma Müdürlüğü yazısını karar niteliğinde görerek işin esasını incelemiş ise de, sözü edilen yazıda 275 sayılı yasanın 11 ve 12 nci maddelerinde öngörülen prosedüre uygun olarak Bölge Çalışma Müdürlüğüne bir itiraz vaki olduğu ve bu itiraz incelenerek bir karar tesis edildiği anlaşılamadığından bu yazı karar niteliğini haiz değildir. Bölge Çalışma Müdürlüğünün yasal prosedür dışında bir toplu iş sözleşmesini hükümsüz sayması hukuki sonuç doğuramaz. Mahkemece ortada karar niteliğinde bir yazı bulunmaması nedeniyle davanın reddi gerekirken toplu iş sözleşmesinin geçersizliği nedeniyle reddedilmesi isabetsiz ise de, dava reddedilmiş bulunmasına göre, sonuç itibariyle doğru olan karar onanmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle sonucu itibarıyla doğru olduğundan ONANMASINA, 28.1.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi.