 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E: 1980/3436
K: 1980/3733
T: 07.10.1980
- GÖREV
- SIKI YÖNETİM MAHKEMESİ
- GENEL MAHKEME
ÖZET: Sıkıyönetim ilanını gerektiren suç; sıkı yönetim ilan edilmesinden üç aydan fazla süre önce işlenmişse, öte yandan sıkıyönetim mahkemesindeki herhangi bir davayla bağlantılı [irtibatlı murtabıt] görülmezse, davaya bakmaya sıkıyönetim mahkemesi değil, genel mahkeme görevlidir.
(1402 s. SYNT. K m. 13 2301 s. K. la Dğş.)
(1412 s. CMUK m. 3)
Gizli örgüt kurmak suçundan sanık Timuçin'in yapılan yargılaması sonunda; mahkemenin görevsizliğine ve dosyanın Erzurum, Kars ve Ağrı İlleri Sıkıyönetim Komutanlığı nezdindeki askeri mahkemeye gönderilmesine dair (Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 16.5.1980 gün ve 1980/97 esas, 1980/63 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtayca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş ve şartı depo parası ile yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü
26.12.1978 gününde Sıkıyönetim ilan edilen yarler arasında bütün Sivas İli'nde, 20.2.1980 gününde Sıkıyönetim kaldırıldıktan sonra 29.4.1980 gününde, dava konusu suç işlenmiştir. Daha sonra 12.9.1980 gününde bütün illerle birlikte, Sivas İlide sıkıyönetim kapsamı içine alınmıştır.
1402 sayılı Yasanın 2301 sayılı Yasa ile değişik 13. maddesinde, sıkıyönetim ilan edilen bölgelerde, bu ilana neden olan olaylara iliş;kin suçları Sıkıyönetim ilanından en çok üç ay önce işlemiş olanların davalarına, sıkıyönetim askeri mahkemesinde bakılacağı bildirilmiştir.
Usule ilişkin olması yönünden kamu düzeni ile ilgili bulunan bu kural, uygulamada geriye yürüyecek niteliktedir.
Ancak, suç tarihi bu üç aylık süresinin dışında kaldığından davaya Sıkıyönetim Mahkemesince bakılması mümkün değildir.
Öte yandan, Erzurum, Kars, Ağrı ve Artvin İlleri Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin el koyduğu herhangi bir suçla genel ve ortak amaç içerisinde veya CMUK.nun da yer alan şahsi ve fiili irtibat kurallarına göre bağlantılı bulunduğu saptanmamıştır.
Bu durumda, dosyanın, son sıkıyönetim bölgeleri arasında yer alan ve Sivas'ı da sınırları içerisinde bulunduran Erzincan ve çevresindeki iller Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne gönderilmesi de düşünülmeyeceğinden davaya devam olunarak bir sonuca bağlanması gerekirken yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmesi,
Yasaya aykırı ve sanığın temyiz itirazı bu bakımdan yerinde bulunmadığından, hükmün istem gibi (BOZULMASINA), depo parasının geri verilmesine 7.10.1980 gününde oybirliği ile karar verildi.