 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1980/2016
K: 1980/6047
T: 10.06.1980
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan vakıf davasına dair karar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, Elazığ-Harput Kur'an-ı Kerim Öğrenim ve Öğretim Vakfı'nın tescili isteminden ibaarettir. Mahkemece tescil kararı verilmiş ve hüküm Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından temyiz edilmiştir.
Elazığ 1. Noterliğinin 9.4.1979 tarihli vakıf senedinde, vakfın gayesi Elazığ İl, İlçe ve Köyleri ve Türkiye Hudutları dahilinde Müslüman halka ve çocuklara Kur'anı-ı Kerim kıraatı, tefsir, hadis, kalem, fıkıh, ahlak ve müsbet ilimlere ait kitap ve dersleri okumak ve okutmak ve gayri mahiyetle halkın din irşat ve tekamülü için; hitabet, vaaz, nasihat, konferans, seminerler ve bu maksatla lüzumlu kurslar, taplantılar ve dersler tertiplemek ve eski eserleri inceleyebilmek için lisan ve yazı kursları açmak; mecmua, gazete ve broşür neşretmek; imkansız ve fakir çocuklar için yurtlar ve hastahane açmak; okul ve kollej açmak; Haprut'a yapılmakta olan inşaatı ikmal etmek, yeni binalar yapmak ve Elazığı'da cami yaptırmak, mevcut camileri onarmak ve Kur'an kursu öğrencilerini fakir ve kimsesiz olanlarının bakım, yiyecek, giyecek, yatacak ve diğer sosyal ihtiyaçlarını temin etmek olarak gösterilmiştir.
Vakfın gelirleri ise; yurt içi ve yurt dışı bağışlar, vasiyet, intifa hakları, yapılacak hibeler, özel ve kamu kuruluşlarını vakfa yapacağı yardım paraları ve vakfa ait taşınır ve taşınmaz mal gelirleri vakfın başlıca gelirleri ve fahri üyelerden toplanan aidat ve teberular olarak belirtilmiştir.
Kurucu üye olarak gösterilen 33 kişi ise vakfa 10 bin lira tahsis etmiş ve vakfı senedinin 3. maddesinde bu 10 bin liranın vakfın gayesine tahsis olunduğu ancak tahsis edilen bu paraya (yine vakfa sarfedilmek için bile olsa hiç el sürülmeyeceği ve vakfın gayesini gerçekleştirmek için icap eden harcamaların bu vakıf sermayesinden karşılanamayacağı) yazılmıştır.
Vakfiyede belirlenen amaçların yürütülebilmesi için vakfa bir gelir vakfedilmesi icabeder. MK. nun 73. maddesinin 2. fıkrasına nazaran bir mamelekin bütünü veya gerçekleşmesi veya gerçekleşeceği anlaşılan her türlü geliri ve ekonomik haklar vakfa tahsisi olunabilir. Kurucuların vakfa tahsis ettikleri 10 bin lira, vakfın amacına sarfedilmemek üzere verilmiştir. Şartsız olarak verilse dahi bu para ile vakıfta çok geniş olan amacın veya amaçlardan birinin maddeten tahakkuk ettirilmesi imkansızdır. İlerde yapılacak bağış, basın gelirleri ve teberrular da geleceğe muzaf olup tahakkuk etmiyebileceğinden gerçekleşmiş veya gerçekleşmesi icap eden bir gelir olarak kabul edilemez. Vakfın amacını tahakkuk ettirecek bir gelir, bulunmadığından vakfın tescili isteminin redddine karar verilmek gerekirken bundan zuhelle yazılı şekilde tescilen karar verilmesi, usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün açıklana nedenle BOZULMASINA, 10.6.180 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.