 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
E: 1980/7819
K: 1980/8064
T: 18.11.1980
DAVA : Taraflar arasındaki 6830 sayılı Yasanın 17. maddesi gereğince kamulaştırılan yere ait irtifak hakkının tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; davanın görev yönünden reddine dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı idare vekili tarafından süresinde verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : İdare tarafından 6830 sayılı Kamulaştırma Yasanın 17. maddesi uyarınca asliye hukuk mahkemesine tescil davası açılmıştır. Mahkemece bu gibi davalar için 6830 sayılı Kamulaştırma Yasasında istisnai hüküm konulmadığından görevin umumi hükümlere, başka bir deyimle dava konusu edilen değerine göre saptanması gerektiğine ve anılan yasada ancak, 14. maddeye göre açılan kamulaştırma karşılığına itiraz ve maddi hata davalarında ve 19. maddedeki zilyetliğin tesbit ve tescili davalarında asliye mahkemesinin görevli olduğunun açıklandığı anlaşmazlığın bu hükümlere göre çözümlenmesi gerektiğinden, dava olunan değerine göre sulh mahkemesinde görüleceğinden görevsizlik kararı verilmiştir.
Gerçekte, 6830 sayılı Kamulaştırma Yasasında, bu yasadan doğan anlaşmazlıkların asliye hukuk mahkemesinde görüleceğine dair genel bir hüküm konulmamış, ancak asliye mahkemesinin görevli olacağı 14. ve 19. maddelerinden bir de adli yargının görevine ilişkin 30. maddede istisnai hükümler gösterilmiştir. Doktrinde ise, özel bir yasa hükmü yoksa, görevin ana kurala göre çözümleneceği yani 5000 liraya kadar davaların sulh mahkemesinde, 5000 liradan fazla değerdeki davaların asliye mahkemesinde görüleceği ve bu kuralın mamelek hukukunun kapsamı içine alacağı açıkça saptanmıştır. Böyle olunca, Kamulaştırma Yasasında 14. 19 ve 30. maddelere göre açılan davaların asliye hukuk mahkemesinde görülmesi ve bu maddeler dışında kalan 16 ve 17. maddelere göre tescil ve 23. madde uyarınca taşınmazın geri alınması gibi davaların değeri 5000 liraya kadar ise sulh hukuk ve 5000 liradan fazla ise asliye hukuk mahkemelerinde görülmesi gerekir. Dairemizin yerleşmiş içtihadı da bu yolda uygulana gelmiştir. Mahkemece görevsizlik kararı verilmesi yerinde olup, dayandığı gerekçelerde doğrudur.
Davacı idare vekilinin yerinde olunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun görülen hükmün ONANMASINA, 18.11.1980 gününde oybirliği ile karar verildi.