 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
5. Ceza Dairesi
E: 1980/1769
K: 1981/2264
T: 24.06.1981
DAVA : Gelini Havva'nın zorla ırzına geçtiği iddiasıyla sanık Hüseyin'in yapılan yargılaması sonunda : Müsnet suçtan beraatine dair 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen 27.02.1980 gün ve 1979/173 Esas 1980/34 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi müdahil tarafından istenilmiş ve şartı yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü:
KARAR : TCK.'nun 414/1. maddesinde yer alan ırza geçmek suçunun oluşması içinmağdurun 15 yaşını bitirmemiş ve cinsel ilişkinin gerçekleşmiş olması yeterlidir.
Yasanın her tür gerçek cebir şiddet ve tehditten ayrı olarak kendilerine karşı yapılan cinsel birleşmeyi cezalandırdığı bu kişiler başkaca bir koşul aranmaksızın 15 yaşını bitirmeyenlar olarak saptanmıştır.
TCK.'nun 416. maddesi 15 yaşını bitiren küçük mağdurlara karşı işlenen cinsel birleşmeleri cezalandırmıştır. Bu maddenin son fıkrasında ise 15 yaşını bitiren ve ergin bulunmayan küçüklere karşı işlenen cinsel birleşme eylemlerinin cezasını göstermiştir. Bu fıkrasının uygulanabilmesi için suç mağdurunun 15 yaşını bitirip 18 yaşını doldurmamış olması ve ergin bulunmaması ve kendisine karşı cinsel birleşmenin yapılmış buunması koşulu aranmıştır. 15 yaşını bitiren mağdur evlenmek suretiyle reşit olmuş ise suç faili ile rızası tahtında cinsel birleşmede bulunması halinde eylem suç teşkil etmez. Halbuki 15 yaşını bitirmeyen bir kişi ancak medeni kanunun 88. maddesine göre hakim izni ile evlenebilir. Bu nedenle kocanın izin verilen bu küçükle cinsel birleşmeleri suç teşkil etmeyip kocadan ayrı kişilerin mağdura karşı işledikleri ırza geçme eylemleri TCK.'nun 414/1. maddesine giren suçu oluşturur.
Bu itibarla medeni kanunun 88. maddesine göre hakim izni ile evlenerek reşit kılınan 14 yaşındaki mağdurenin rızasıyla sanıkla cinsi münasebette bulunmasının suç teşkil etmeyeceğinden bahisle beraat kararı verilmesi,
SONUÇ : Yasaya aykırı ve müdahil vekilinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki görüşe aykırı olarak hükmün (BOZULMASINA), oybirliğiyle karar verildi.