 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1980/809
K: 1980/2020
T: 18.02.1980
DAVA : Orman Genel Müdürlüğüne izafeten Orman işletmesi adına avukat (İ.Ş.) ile (R.D.) ve (O.B.) adına avukat (H.A.) aralarındaki dava hakkında Beyşehir Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 4.4.1979 gün ve 146 sayılı hükmün dairenin 7.11.1979 gün ve 7693 gün ve 7693/12190 sayılı kararı ile onanmasına karar verilmiştir. Süresi içinde davacı idare avukatı tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşuldu:
KARAR : Davacı dava dilekçesinde, davalıların dikkatsizlik ve tedbirsizlikleri sonucu Devlet ormanın yandığını ileri sürerek, 66.000 lira ağaçlandırma giderinin ödetilmesini istemiştir.
Mahkemece, dikkatsizlik ve tedbirsizlikle meydana gelen orman yangınlarında ağaçlandırma masrafına hükmedilemiyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Orman Yasasının 114. maddesinde, her türlü orman suçları ile bir dekardan fazla tahrip olunan veya yakılan sahalar için ağaçlandırma masrafı alınması esası konulmuştur. Orman örtüsünün herhangi bir nedenle kalkması halinde ağaçlandırma masrafını gerektiren fiil işlenmiş olacaktır. Bu tahribatın ağaç keserek işlenmesi şart değildir. Çünkkü, 114. maddede tahrip olunan ve yakılan sahalardan bahsedilmektedir. Tedbirsizlikle orman yakılması halinde de, orman örtüsü tahrip olmuştur. Anılan maddede öngörülen özel tazminat türü orman örtüsünün harap olmasına karşılıktır. Bu itibarla, yangının kasden ya da dikkatsizlik ve tedbirsizlikle çıkarılmış olması sonucu etkilemez. Dairemizin öteden beri uygulaması bu yolda olup, bu uygulama Hukuk Genel Kurulunun 26.1.1977 gün, 4 - 1659 Esas ve 977/43 karar sayılı kararında da benimsenmiştir.
Kaldı ki, 4. Ceza Dairesinin 16.11.1976 gün, 7053/7124 sayılı kararında da aynı ilke kabul edilmiştir. O halde, açıklanan nedenlerle hükmün bozulması gerekirken, her nasılsa onandığı anlaşıldığından Usulün 440. ve 442. maddeleri hükümlerine davacının bu yönü amaç tutan karar düzeltme isteği kabul edilmeli, onama ilamı kaldırılmalı ve temyiz olunan karar yazılı nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacının karar düzeltme dileğinin Usulün 440. ve 442. maddeleri hükümlerince kabulüne, daire onama ilamının kaldırılmasına ve temyiz olunan kararın gösterilen nedenle işin esası incelenmek üzere BOZULMASINA (...) 18.2.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi.