Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1980/4120
K: 1980/6339
T: 15.05.1980
DAVA : Taraflar arasındaki trafik kazasından doğma tazminat davası nedeniyle yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı 148700 liranın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine ilişkin hükmün süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşuldu:
KARAR : 1 - Dava trafik kazası nedeniyle tazminat isteğidir. Dava dilekçesinde olaya davalının sebebiyet verdiği ileri sürülmüş ve delil olarak trafik kaza raporuna dayanılmıştır. Bu rapor olaydan sonra trafik polis memuru tarafından düzenlenmiş ve kusurun tamamının davalıda olduğu belirlenmiştir. Oysa 3.8.1967 günlü ve 12664 sayılı resmi gazetede yayınlanmış bulunan (Bölge Trafik Zabıtalarının Kuruluş Görev ve Yetkileri ile Çalışma Esas ve Usullerini Gösterir Yönetmelik)in 2. maddesi hükmüne göre, "kaza tesbit raporlarının kusurluluk hal ve derecesine temas etmeksizin sadece trafik kazasında, yer, zaman ve hava durumu ile kazanın oluş şekli ve şartlarını belirtmesi" gerekir. Bu nedenle sözü edilen rapora bir delil olarak dayanılamaz. Her ne kadar mahkemece trafik işlerinden anladığı belirtilerek emniyet müdürlüğünde görevli bir komiser bilirkişi seçilerek yerinde keşif yapılmış ve verilen bilirkişi raporunda yine davacının olayda tam kusurlu olduğu açıklanmış ise de; daha sonra davalının göstermiş bulunduğu tanıklar da dinlenmişlerdir. Bu tanıklar ise savunmayı doğrular nitelikte beyanda bulunmuşlardır. Mahkemece savunma tanıklarının sözü edilen açıklamaları da gözetilerek bilirkişiden yeni bir rapor alınmak gerekirken mevcut raporlar ile yetinilmiştir. Esasen bilirkişi seçilen komiserin trafik işlerinde uzman olduğuna dair bir kanıtta yoktur. Bu durumda iki tarafın tanıklarının sözleri birlikte gözetilerek trafik işlerinde uzman bir kişiye inceleme yaptırılarak tarafların olaya sebebiyet verme durumlarının tesbiti ile sonucuna göre bir karar verilmek gerekirken, eksik inceleme ile karar verilmiş olması usule aykırıdır.
2 - Davacı, dava açmadan önce zararını tesbit ettirmiş ve orada verilen raporda belirtilen zarar tutarının aynen ödetilmesini istemiştir. Mahkemece de bu rapor hükme dayanak tutulmuştur. Tebliğ edildikten sonra sözü edilen rapora davalı tarafça itiraz edilmemiş isede bu durum raporun aynen kabul edildiği anlamına gelmez. Nitekim davaya karşı verilen cevap dilekçesinde, rapordaki iddiaların gerçeği yansıtmadığı ileri sürülmüştür. O halde zararın tutarı yönünden de yeniden seçilecek bilirkişi eli ile inceleme yaptırılmak gerekirken sadece delil tesbiti raporuna dayanılarak ödetme kararı verilmiş olması bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın 1 ve 2. bentlerde gösterilen nedenlerle BOZULMASINA 15.5.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini