 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
3. Hukuk Dairesi
E: 1980/4100
K: 1980/4484
T: 16.09.1980
DAVA : M. Kemaletin ve arkadaşları ile Necat ve arkadaşları arasındaki tapulama tesibti ve itiraz davasından dolaı (Geyve Tapulama Mahkemesi)nden verilen 20.1.1980 tarih ve 1979/112-1 sayılı kararın Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nce onanmasından sonra kendi adına asaleten ve diğer davacılara vekaleten karar düzeltme yoluna başvuran davacılardan M. Kemalettin, Yargıtay 7. Huku Dairesi'ni reddettiğinden reddi hakim istemi hakkında bir karar verilmesi için 1. Başkanlıktan dairemize gönderilen dosya incelendi, gereği düşünüldü:
KARAR : Davacı M. Kemalettin 23.5.1980 tarihli dilekçesinde, yargıtay 7. Huku Dairesi tetkik hakimi temyi itirazlarını dakkite almaması v edaireni de işlerinin çokluğu arasında tetkik hakiminin hatasını farkına varmaması sonucu dosyaya ibraz edilen belgeleri incelenmeden karar verildiğini ileri sürerek, dosyayı inceleyen tetkik ihakimini reddettiğini ve bu tetkiki hakimini yanılgıya düşürdüğü Yedinde Hukuk Dairesini istinkafa davet etiğini, bildirmektedir.
Yargıtay tetkik hakimlerini ne sebeple ve nasıl reddolunacaklarına ve red istemini angi mercii tarafından inceleneceğine dair 1730 sayılı Yasada özel bir hüküm yer almadığından, bu husuta HUMK.nun 1. bap, 2. fasıl hükümlerinin uygulanması gerekir. Sözü edilen Yasanı 33. maddesi uyarıca tetkik hakimleri hakkındai reddi akim istemlerini reddilen hakimin görev yaptığı dairece incelenmelidir.
Reddedilen tetki hakimlerini görev yaptığı anlaşılan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi de istinafaka davet edilmek suretiyle aynı kişi tarafından tolu olarak reddedilmiş bulunmaktadır.
1730 sayılı Yargıtay Kanununun 26. maddesinin 3. fıkrasına göre, dairelerin ve genel kurulların toplu olarak reddedilmeleri caiz değildir. Bu hüküm uyarınca toplu olarak reddolunan Yargıtay Dairesi, yasaya göre böyle bir red caiz olmadığı ve ortada incelenecek bir reddi akim istemi bulunmadığı için temyiz incelemesini sürdürmelidir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nca hakkı kötüye kullanma biçiminde, tekrarlanarak apılan reddi hakim istemlerinin incelenmesine gerek olmadığı kabul edilmelidir.
Yasanın açık hükmüne rağmen, Yargıta Dairesinin topla olarak reddi de yasanın sözü ile caiz olmayanı bilerek yapmaktır.
Yasa koyanın amacı, gereksiz yere, Yargıtay Daire ve Kurullarını inceleme yapmalarını geciktirilmesini önlemektir. Aksine uygulama, kötü iyetle hareket edenleri koruma soncunu doğurdğu gibi, Yargıtay Daire ve Kurullarını toplu redine dair isteklerin red edilmeleri hallerinde, para cezası alınmayacağına dair Hukuk Gene Kurulu akararlarında beliren görüşün daanağı ile çelişki yaratmaktadır.
SONUÇ : Açıklana nedenlerle 7. Huku Dairesi tetkik hakimin reddi isteminin sözü edilen dairece çözülenmesi gerektiğine, 7. Hukuk Dairesi'nin toplu olarak red istemini incelenmesine yer olmadığına, tetkik hakiminin re isemiyle karar düzeltme incelemesini yapmak üzere dosyanı 7. Hukuk Dairesi'ne gönderilmesine 16.9.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi.