 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 1980/260
K: 1980/395
T: 19.02.1980
DAVA : Taraflar arasındaki davanın (Ankara 9. Hukuk Hakimliği)'nce görülerek davanın reddine dair verilen 25.10.1979 tarih ve 241/687 sayılı hükmün temyizen incelenmesi davacı avukatı taafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konşulup düşünüldü:
KARAR : Davada, davalılardan müetaahhit Ahmet'in yapılmayan inşaatlar karşılığı fazla para aldığı iddia edilerek, fazla ödenen 75.824,54 liranın davalılardan müşterekan ve müteselsilen tahsili istenmiştir. Yerel mahkemece işin kesin hesap işlemlerinin henüz yapılmadığı, Bayındırlık işleri Genel Şartnamesi hükümleri gereğince, davacı Bakanlığın kesin hesabı çıkararak davalıya tebliğ etmesi gerekirken, bu işin halen de yapılmadığını, kesin hesap yapılmadığına göre tarafların alacak ve borç miktarlarının tesbiti mümkün olmadığından bahisle, davanın reddine karar verilmiştir. Mahkemenin davayı red gerekçesi davacı tarafca kesin hesabın henüz çıkarılmamış olmasıdır. Kesin hesabın henüz çıkarılmamış olması davanın reddini gerektirmez. İş kesin hesap çıkarılabilecek hale gelmiş ve kesin hesap henüz çıkarılmamış ise; mahkeme davacının fazla ödeme iddialarını da inceleyerek sonucuna göre bilirkişiler aracılığı ile kesin hesabı yaptırıp, tarafların alacaklılık ve borçluluk durumlarını tesbit ittirmeli ve hasıl olacak sonuc göre gerekli karar verilmelidir. Noksan incelemeye dayanılarak isteği reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Yerel mahkeme kararı bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda gösterilen nedenle yerel mahkeme kararının temyiz eden davacı bakanlık yararına (BOZULMASINA), peşin harcın istek halinde davacıya iadesine, 19.02.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi.