 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E: 1980/6036
K: 1980/6346
T: 22.12.1980
- KADASTRO KOMİSYONU KARARINA İTİRAZ
- İTİRAZ SÜRESİ
ÖZET: İlan süresi içerisinde itiraz olunan komisyon kararı hakkında yine kadastro komisyonunca verilecek karar üzerine, kararın ilgiliye tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde açılan davaya mahkemenin, 2613 s. Kanunda yazılı hükümler çerçevesinde bakması gerekir.
(2613 s. Kad. ve Tapu Tahr. K m. 26)
Davacı Hazine vekili tarafından, davalı Şefkat ve arkadaşları aleyhine 8.3.1978 gününde verilen dilekçe ile kadastro komisyon kararının iptali istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 6.5.1980 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı Hazine vekili tarafından istenilmekle dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü
2613 sayılı Kadastro ve Tapu Tahriri Kanununun 26. maddesi ile Tüzüğün 33. maddesinde belirtildiği üzere; kadastro komisyonlarınca hukuki ve hendesi durumu tesbit edilen taşınmazların maliklerini gösterir cetvellerin ilanından sonra o şehir veya kasabada bulunmayan kimseler tarafından, komisyonların o yerdeki işi bitinceye kadar kadastro tahdidine itiraz edilmesi halinde komisyonlar, vaki itirazı inceleyip bir karara varmak mecburiyetindedir. Bu kararın ilgililerine tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde karar aleyhine mahkemeye başvurulabilir. Yapılan tahtidin tapu kütüğüne geçirilmiş olması, başka yerde ikamet edenler tarafından yapılan itirazın komisyonunca incelenmesine engel temkil etmez ve bu yönden tahdidin kesinleşmiş olduğundan söz edilemez.
Olayda, kadastro tahdidine itiraz eden Şefkat, taşınmazın bulunduğu yerde oturmayıp, İzmir'de ikamet ettiğine ve kadastro komisyonunun Çeşme'deki işi henüz bilmeden tahtide itiraz ettiğine ve komisyonca yukarıda belirtilen nedenle yapılan inceleme sonunda itiraz kabul edilerek dava konusu taşınmazın Şefkat ve arkadaşlarının müşterek murisleri Bekir adına tahtidine karar verildiğine ve davacı hazine temsilcisinin, kararın tebliğinden itibaren işlemeye başlıyan 15 günlük süre içinde mahkemeye işbu davayı açmış olduğuna görev davayı 2613 sayılı Kanunda yazılı hükümler çerçevesinde bakılması gerekirken, davanın yazılı şekilde reddine karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
Kabule görede; 5572 sayılı Kanunun 2. maddesi ile 2613 sayılı Kanunla kurulan kadastro mahkemeleri kaldırılarak bu mahkemelerde görülmesi gereken işlerin asliye hukuk mahkemelerinde bakılması öngörüldüğünden, peşin harç yatırtılarak, genel hükümler uyarınca davaya bakılmaya devam edilmesi gerektiğinin gözetilmemeside isabetsizdir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacının temyiz itirazının kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 2613 sayılı Kanunun 38. maddesi uyarınca harç alınmasına yer olmadığına 22.12.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi.