 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1980/4521
K: 1980/5807
T: 12.11.1980
DAVA : Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacılar avukatı tarafından duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacılar, davalıya 30 bin lira ödeyerek adi senetle tapulu taşınmasını satın aldıklarını, tapu ferağı verilmediğinden ödedikleri 30 bin liranın ödetilmesini istemişlerdir.
Mahkemece, bozma kararına uyularak davalının akit tarihinde temyiz kudretini haiz olmadığından ve davacıların 30 bin lirayı ödedikleri ispat edilemediğinden davanın reddine karar verilmiştir.
1 - Dosyadaki yazılara kararın bozmaya uygun olmasına, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2 - Davacılar dava dilekçesinde delil olarak vesair kanuni deliller demek suretiyle and deliline de dayanmışlardır. Davalı Ahmet dava sırasında vefat etmiş ise de davacıların davalı Ahmet'in mirasçılarına and yöneltme hakları vardır. Davacının and yöneltme hakkı kullandırılarak sonucuna göre karar verilmelidir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın ikinci bentde gösterilen nedenle BOZULMASINA ve 1000 lira duruşma avukatlık ücretinin davalılardan alınarak davacılara ödenmesine, istek olursa peşin harcın iadesine 12.11.1980 gününde oybirliği ile karar verildi.